Conform unui comunicat de presă, făcut public pe pagina oficială a Preşedintelui Republicii Moldovă pe 7 mai curent, se menţionează că, “Președintele țării, însoțit de Ambasadorul Federaţiei Ruse în RM, Farit Muhametşin, de artistul emerit al Rusiei, Aleksandr Marşal, de veterani, de detaşamente de căutare, a participat la activitățile de comemorare a eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, care au avut loc la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”. Ar părea, că nu e nimic straniu, e comemorarea celor căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al II-lea război mondial (în redacţia celor de la preşedinţie - căzuţi pentru Independenţa Patriei :( , (al cărei Patrii nu se menţionează, deşi mai jos se explică mai clar “ Marelui Război pentru Apărarea Patriei.” ).

De aici însă “glumele celor de presedinţie se îngroasă”. Dacă e comemorare, de ce în unele poze toti sunt veseli, ba chiar sunt exultaţi (vezi explicaţie dictionarului explicativ al limbii române). Poza 1
Până la urmă, e problema lor, ce au făcut, ce au comemorat şi dacă au comemorat, şi în final de ce sunt aşa de exultaţi. Cred că pentru “Победа со слезами на глазах”:(
Vedeţi şi aici cum a fost „comemorarea” pe 9 mai la Moscova, Federaţia Rusă Numai comemorare nu o poti numi, dar e problema lor.
Pe mine, însă mă interesează altceva, şi voi încerca să relatez cât de diplomatic posibil :( . Dar de la început câteva poze (2-4, sursa aici).
 

 

Pe mine, însă mă interesează altceva, şi voi încerca să relatez cât de diplomatic posibil :(. Dar de la început câteva poze (2-4, sursa aici).
Aşa dar, începem cu numarul 2, în poza nr. 2 şi 4. Sub numărul 2 este, nimeni altul decât Atașatul militar şi aero al Federației Ruse la Chişinău Igor Dovbnea.
Menţionez, că el este unul cei mai controversaţi ataşaţi militari ai Federaţiei Ruse în Republica Moldova, care demonstrează deschis susținerea regimului seaparatist. În special, Dovbnea a fost implicat direct în exercițiile comune ale GOTR (Grupul operativ al Trupelor Ruse) și ale așa-numitor forțe armate ale regiunii transnistrene, care au avut loc în toamna anului 2016, la parada de 9 mai în 2016, la ceremonia organizată de către așa-numita conducere de la Tiraspol cu genericul „Ziua comemorării respingerii agresiunii Moldovei împotriva Transnistriei” (День начала отражения широкомасштабной агрессии Молдовы против Приднестровья). În acest sens, Ministerul Aparării Republicii Moldova a menţionat că “În cazul continuării unor astfel de acţiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

Amintesc, că recent, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a fost convocată însărcinatul cu afaceri ad interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova Elena Kopnina pentru a i se atrage atenţia asupra unor evenimente care au loc în regiunea transnistreană, cu un impact direct asupra relaţiilor moldo-ruse şi procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Ca prin „minune” Ambasada Federaţiei Ruse a luat act de acestă convocare şi a decis să participe cu contingentul GOTR şi aşa zisele Forţe de Pacificare ale FR la Parada de 9 mai la Tiraspol, contrar solicitărilor autorităţilor Republicii Moldova.

Mai departe şi mai interesant :) ! Urmează persoana sub numarul 1 din pozele 2 şi 4. Cine este oare? Păi, dragii mei, este nimeni altul decăt ajutorul Ataşatului militar şi aero al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, sub numele, conform legendei Alexandru Grudin, vezi aici video din 2015, înmanănd medalii comemorative în regiunea transnistreană (poza de mai sus).
 
Iarăşi, parcă tot e ok. Înmanează omul medalii, mai are el şi alte responsabilităţi, ca „ajutor de băgător de seamă”. Şi să vedeţi voi, ce „ajutor de bagător de seamă” a fost, scuze, mai şi este, cel puţin aşa se vede din imagini. Îl ţineţi minte pe „spionul şi trădătorul de Patrie”, controversatul fost deputat Iurie Bolboceanu. Mai ţineţi minte, cum a fost a fost reținut în flagrant pe 17 în cadrul unei întâlniri cu un agent rus sub acoperire?,
 
În comunicatul de presă a Procuraturii Generale se menţiuona, că, “ La 17 martie curent, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu ofiţerii de informaţii şi securitate au reţinut în flagrant delict un cetățean moldovean, care o perioadă îndelungată a deținut funcții de demnitate publică, inclusiv și în cadrul Parla maimentului Republicii Moldova, în momentul transmiterii unor informații de interes național unui reprezentant al serviciului special străin, care activează sub acoperire diplomatică”. Dar ce legătură are „pionul şi trădătorul de Patrie” IuB (Iurie Bolboceanu) cu alias Grudin?

 

De aici începe, sau continuă următoarele:
  • Reprezentantul serviciului special străin, care activează sub acoperire diplomatică, este nimeni altul, decăt Alexandru Grudin (cel puţin aşa a fost prezentat de către oficialii Ambasadei Federaţiei Ruse în cadrul diferitor evenimente, numele real ar putea fi altul), este cel care se ascunde după umărul Atașatului militar şi aero al Federației Ruse la Chişinău Igor Dovbnea în pozele 2 şi 4.
  • Pe lângă funcţia „ajutor de băgător de seamă” şi “împărţitor de medalii”, alias „gore rezvedcik” Grudin are şi alte misiuni „nobile”. Cum ne-a relatat o sursă din OKK, el încă mai este şi reprezentantul Federaţiei Ruse în Comisia Unificată de Control (la moment Federaţia Rusă are 4 membri din 6), dar de fapt reprezintă interesele serviciilor secrete ruseşti.
  • Şi nu se termină cu asta :) Cum ne reiterează aceeiaşi sursă, Grudin mai şi coordonează activităţile aşa zisiului Detaşament de Grăniceri a MGB-ului din Tiraspol. Această coordonare de fapt se limiteză numai pe linia activităţii de spionaj pe linia Republica Moldova şi Ucraina. Vi-se pare puţin?
  • Ei şi pentru final, acest „gore razvedcik” mai are şi funcţia de a duce coroane de flori la Memoriale. Poza e din 9 mai curent (poza 5), de la evenimentul unde a participat Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vice-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Şeful de la SIS şi de la Procuratura Generală, subalternii cărora au şi reţiunut această „jigodie” :)
 
Eu acum, am căteva întrebări către autorităţile competente - #MAEIE, #SIS şi #PG:
· Noi ne jucăm de-a ţara?
· de ce acest “gore razvedcik” participă la evenimentele cu participarea Preşedintelui tării, stă lăngă el, şi mai nu face Selfie?
· De ce acest “razvedcik” încă nu a fost declarată persona non grata, conform unor practici internaţionale, chiar şi cu riscul de a fi cineva expulzat de la Ambasada noastră în Federaţia Rusă?
· Oare cât vor mai fi maleabile autorităţile noastre, cănd merge vorba de relaţiile cu Federaţia Rusă? Şi dacă nu e aşa, de ce aceste personaje Dovbnea şi Grudin încă nu sunt expulzate?
Eu pot să presupun, că ele (Dovbnea şi Grudin) vor fi expulzate (sau cel putin unul din ei), ca reacţie la participarea GOTR-ului la parada din Tiraspol, (poza 6 şi 7 din 9 mai 2017 la Tiraspol).

Dar asta nu este o ieşire din situaţie. Mai mult ca atît, directorul adjunct al SIS, Alexandru Balan, referindu-se la agentul sub acoperire, a declarat că este o „practică a serviciilor secrete din alte state, potrivit căreia agentul sub acoperire urmează să părăsească țara în scurt timp”. Asta a fost pe 20 martie curent. Au trecut practic 2 luni şi noi aşteptăm ca “omuleţii verzi” să îşi arate toata splendoarea lor la început sau sfârşit de mai?
 
Despre acest lucru noi putem vorbi la nesfârşit, însă, până când autorităţile noastre tac şi la propriu, nu fac nimic, rezultate nu vor fi. Eu, nu mai vorbesc, de cine şi cum a participat la Ambasada Federaţiei Ruse pe 23 februarie curent. Cert este, că “omuleţii verzi” sunt printre noi, ghidaţi de „Ghirkinii” din Moldova, Dovbnea şi Grudin, ultimul fiind cunoscător al limbii române, care era văzut mai la toate evenimentele specifice securităţii naţionale cu caracter deschis de la Chişinău, şi statea, mai întotdeuna în spatele oamenilor, care discutau (vorba în rusă “Плохо быть чекистом, среди чекистов”), în încercare de a înregistra toate convorbirile posibile. Conform unor surse, sub protecţia anonimatului, de la Ambasada Federaţiei Ruse, la moment acest “Ghirkin de Moldova” şe „ascunde” în sediul Ambasadei Federaţiei Ruse, şi după cum vedem, deja nu se mai ascunde, ci iese la rampă, fiind în “anturajul” Preşedintelui Republicii Moldova.
Acest fapt încă o dată ne demonstrează ce atitudine are Federaţia Rusă faţă de Moldova, pentru că în cazul lui Grudin, un stat normal, singur l-ar trimite acasă, pentru că s-a dat de gol. Prin acesta Federaţia Rusă pur şi simplu îşi bate joc. Or, nu vreau să cred, dar ar exista o înţelegere de care noi nu stim?!
La final succint despre persoanele sub numarul 3 din pozele 2, 3 şi 4. Oficial, ei sunt aşa zişii reprezentanţi ai detaşamentelor de căutare a osemintelor ostaşilor căzuţi în cel de-al II-lea război mondial (Поисковое движение), care întâmplător sunt finanţaţi de Federaţia Rusă în Republica Moldova, şi, iarăşi întâmplător sunt îmbrăcaţi în uniforma de campanie a omuleţilor verzi”, dar mai bine zis, uniforma unităţilor cu destinaţie specială (Силы Специальных Операций).
 
ÎN LOC DE CONCLUZIE
 
De ce “Nu vă mai exultaţi”, sau din limba rusă «ХВАТИТ ЛИКОВАТЬ!»?
9 mai a trecut. Fiecare din noi aţi decis ce să facă de 9 mai, cineva a sărbătorit la propriu într-o vinărie (poza 6), pentru cineva a fost o zi a #MEMORIEI. Eu am comemorat, pentru că am pe cine comemora.
 
Necătând la faptulб dacă aţi sărbătorit sau aţi comemorat, voi lăsă aici, în limba rusă, ceea ce a spus în 1960 Ivan Konev (în limba rusă: Иван Степанович Конев), fost сomandant militar sovietic, care s-a distins în timpul celui de-al doilea război mondial.