Aflată în epicentrul insecurității regionale, lipsită total de resurse energetice, cu o economie bazată pe import în mare parte, Republica Moldova se confruntă cu un atac de tip hibrid permanent ce-i afectează nu doar economia, ci și vectorul extern de integrare în UE. Astăzi, Republica Moldova, actuala guvernare se mișcă pe două paliere majore: reforma internă a statului, inclusiv justiția, și aderarea la Uniunea Europeană. Aceste deziderate deranjează atât foștii ”lideri” ai corupției gen Plahotniuc, Șor sau Platon, cât și Federația Rusă ce pare din ce în ce mai hotărâtă să se opună prin orice mijloace desprinderii Republicii Moldova de fostul imperiu. Dacă până nu de mult pionul principal al Federației Ruse în R.Moldova era reprezentat de Dodon și PSRM, acum Moscova exasperată de gafele și hoțiile lui Dodon a ales să folosească un alt pion, Ilan Șor, tot corupt, dar și fugar cu banii furați de la cetățenii moldoveni.

Întâlnirea de la Moscova dintre deputații lui Șor și reprezentanții Rusiei nu a făcut de cât să confirme alianța dintre fugarii corupți și Federația Rusă. Practic, prin această asociere, Moscova a devenit complicele și partenerul corupților fugiți din R.Moldova, dar reprezintă și o schimbare a coloanei a 5-a pe care Rusia mizează să destabilizeze și să schimbe vectorul de politică externă dinspre vest spre est.

În acest context, mitingul organizat de Partidul „ȘOR” este doar o nouă încercare de destabilizare a Republicii Moldova ce continuă tentativa din 9 Mai, când, de asemenea, s-au încercat acțiuni de destabilizare a actualului executiv.

Din datele existente în piață se poate observa cum, prin folosirea greutăților sociale declanșate de războiul din Ucraina, dar, mai ales, de folosirea gazului ca armă de către Federația Rusă, inclusiv contra R.Moldova, folosind manipulări sovietice, Ilan Șor încercă să facă ceea ce nu i-a reușit lui Dodon: destabilizarea statului, a guvernării, cu ajutorul Federației Ruse.

Pe lângă destabilizarea dorită de Șor, în speranță că el și alții vor scăpa de pușcărie, asistăm și la o nouă formulă de lucru dintre Partidul „ȘOR” secondat de PCRM, și Moscova.   

Noua coloană a cincea a Moscovei intră în acțiune și depinde doar de cetățenii Republicii Moldova să respingă circul lui Șor.