Semne diacritice

„O să mergeți la protestul de duminică?”, m-a întrebat un vecin. „Nu, în niciun caz, - i-am răspuns, - din mai multe motive”.

1. Nu voi merge, fiindcă organizatorii protestului sunt niște tâlhari.Ei au furat de la cetățenii pe care astăzi vor să-i „salveze” de mizerie și sărăcie. Șor, Platon, Dodon care ne cheamă să ieșim în stradă duc o viață de lux pe cheltuiala cetățenilor, inclusiv din miliardul furat. E rușinos, înjositor să urmezi îndemnul unor asemenea oameni. În democrație, protestele sunt un lucru necesar, normal, contribuind la restabilirea dreptății, dar protestului de duminică îi lipsește conținutul moral.

Organizatorilor și finanțatorilor nu le pasă de soarta oamenilor, bunăstarea majorității e o lozincă goală pentru ei, ca să-i amăgească pe naivi, ei luptă pentru putere, ca să rămână la treucă sau să scape de justiție. Având saci cu bani la dispoziție - ampla campanie mediatică organizată după toate regulele unui război informațional e o dovadă în acest sens, ei încearcă să pună toate problemele apărute din cauza războiului din Ucraina pe umerii actualei guvernări. E fals! Modul ticălos, indecent, în care este atacată Maia Sandu reflectă vendeta lor personală, sentimentul de răzbunare pe care nu și-l pot stăpâni. Nu poți face dreptate cu niște tâlhari!

2. Nu voi merge, fiindcă protestul nu e despre ceea ce este, ci despre ceea ce va fi.E protestul drobului de sare! Suntem speriați că vom îngheța la iarnă, dar încă nu e iarnă, nu înghețăm și nu e inevitabil că vom îngheța. Guvernul întreprinde acțiuni care să ne asigure ieșirea din iarnă. Ar trebui lăsat să lucreze, să-și facă datoria, de ce să speriem lumea cu anticipație? Criza energetică e generală, se resimte în toată Europa, inclusiv în Germania, dar va depinde și cât de rece va fi iarna.

Oricum nu vom îngheța, România a promis să ne sară în ajutor. Și UE ar putea să ia măsuri de plafonare a prețurilor la petrol și gaze. Conform contractului cu „Gazprom”, s-ar putea ca de la 1 octombrie prețurile la gaze să se reducă, nu să crească, așa cum se reduc, de exemplu, prețurile la benzină. Până la sezonul de încălzire mai este, haideți să așteptăm să vedem dacă „Gazprom” va închide sau nu robinetul la conducta de gaze.

3. Nu voi merge fiindcă protestul pare să aibă legătură și cu eforturile Moscovei de destabilizare a situației social-politice din Republica Moldova, pentru a schimba actuala guvernare proeuropeană cu una care să sprijine Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Partidul Șor, PSRM, PCRM care ne îndeamnă să ieșim la protest nu au condamnat invazia și vărsările de sânge din Ucraina, ceea ce înseamnă că, tacit, ele susțin acțiunile criminale ale lui Putin.

4. La începutul acestei săptămâni, doi deputați ai fracțiunii Partidului Șor, și unul din partea fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au mers la Moscova unde s-au întâlnit cu deputatul Leonid Sluțki, succesorul lui Jirinovski, cel care declarase cu câteva zile mai înainte că „Transnistria este pământ rusesc”.

Credeți că au dat dovadă de demnitate și i-au cerut socoteală pentru nerespectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova? Ba bine că nu! De unde demnitate de la niște marionete plătite din bani furați? Ei au discutat cu Sluțki... ieftinirea gazelor livrate de „Gazprom”, cu care interocutorul lor nu are nici în clin, nici în mânecă. Să mizăm că ei vor rezolva problema gazelor e să ne lăsăm prostiți.

5. Nu voi merge la protest nici chiar dacă Gazprom va opri furnizarea gazelor naturale Republicii Moldova, așa cum a oprit-o pentru mai multe state europene. Mai bine să înghețăm cu Europa, decât să ne încălzim cu Rusia; gazele amestecate cu sângele ucrainenilor nu ne vor prii. Ilan Șor spune că, dacă ar fi în locul Maiei Sandu,s-ar duce pe jos până la Moscova, să vorbească cu Putin, care bombardează orașele și satele ucrainene, ca să ne dea gaze mai ieftine. E cum s-ar duce să se roage la Hitler!

6. Și campania disprețuitoare față de încălzirea cu lemne e duplicitară și speculativă. În copilăria sovietică, mulți ani ne-am încălzit cu lemne, cu crengi, pe care le adunăm și le aducem în spate dintr-un hârtop, la un kilometru depărtare de sat. Cu lemne se încălzesc mulți consăteni de-ai noștri și în ziua de azi, fiindcă nu-și pot permite să cumpere cărbuni. Cu lemne au făcut focul o bună parte din cetățenii de la sate și atunci când președinte era Dodon, care azi, în loc să-și presare cenușă pe cap, cheamă lumea la proteste. De ce nu s-a pronunțat împotriva lemnelor când era președinte?

7. Șor dorește „o nouă guvernare” care să poată obține gaz la prețuri rezonabile”. Dar acest lucru e posibil numai dacă guvernarea va sprijini războiul din Ucraina, altfel Rusia va închide gazul, cum i s-a întâmplat Germaniei. Șor ne cheamă să răsturnăm guvernarea PAS, ca să facem de fapt pe plac Rusiei. Putin încearcă să folosească pârghia gazelor pentru a destabiliza Europa și a opri ajutorul militar, financiar pe care europenii îl acordă Ucrainei. A merge la protestul lui Șor, Platon, Dodon înseamnă a fi idiotul util al lui Putin, a accepta dreptul forței asupra forței dreptului, a susține genocidul ucrainenilor.