În data de 18 aprilie 2022, Vladimir Putin i-a acordat titlul onorific de „Gardă” Brigăzii 64 de infanterie motorizată a armatei ruse. În 28 martie, un decret similar a fost dedicat Brigăzii 155 a corpului de pușcași marini. Din câte se pare, asistăm la un nou nivel al cinismului statului rus.

În mod tradițional, cu acest titlu sunt decorate cele mai pregătite de luptă și de succes unități, care au dat dovadă de bărbăție și curaj pe câmpul de luptă. De această dată, cauzele sunt însă cu totul altele.

Ambele unități de ”Gardă” s-au aflat în luna martie 2022 în orașul Bucea și în suburbiile Kievului. Bucea a devenit cunoscută pentru civilii executați în masă, femeile și fetele violate, casele distruse și jefuite ale localnicilor. 85% din corpurile neînsuflețite depistate au găuri de gloanțe. Peste 400 de localnici din Bucea au căzut victime ale ocupației de câteva săptămâni.

De ce ocupanții Bucei au devenit gardieni? Amintim că președintele Rusiei a început să decoreze militarii ruși din primele zile ale războiului din Ucraina, iar pentru înmânarea medaliilor comandanți din cadrul Ministerului Apărării vizitau spitale și se deplasau în teritoriile ocupate.

Dar ”buba” nu e doar în asta. Săptămâna trecută, stăpânul Kremlinului a comparat acuzațiile de crime de război din Bucea cu ”fake-uri cu privire la atacul chimic din Siria”, spunând că ambele afirmații sunt ”de-o mamă”. Pe acest fundal, numirea lui Aleksandr Dvornikov, cunoscut drept ”măcelarul sirian”, în funcția de comandant al trupelor ruse în Ucraina nu este deloc uimitoare. Acesta are, evident, permisiunea personală a lui Putin să ia orice măsuri care vor permite Rusiei să-și atingă scopurile.

Noii gardieni au devenit un alt simbol. Putin și acoliții săi scuipă în restul lumii. Președintele rus i-a remarcat public pe ucigași, violatori și tâlhari. Conducerea rusească nu-și ascunde dorința de a-i nimici pe ucraineni ca națiune și Ucraina ca țară. Putin trebuie oprit prin eforturi comune.