Este momentul ca primarii din România să acționeze unitar și să adopte o singură poziție atunci când vine vorba de Ion Ceban, primarul Chișinăului. În relațiile cu oficialii din alte state, primarii români nu îi reprezintă doar pe locuitorii comunităților pe care le conduc, ci reprezintă și statul român. Acest lucru trebuie să îl înțeleagă foarte bine și aleșii noștri, fie că vorbim de un primar de comună sau de un primar al unui oraș mare.

După episodul Chițac, când primarul Constanței a anulat în ultimul moment ”înfrățirea cu Chișinăul condus de Ceban”, primarul socialist pro-rus a mers în alte vizite prin România. Chiar dacă nu i-au fost acordate ajutoare financiare și nu s-au semnat parteneriate, Ceban și-a atins scopul, s-a pozat cu ”frații”, ca mai apoi să poată folosi în beneficiul personal aceste imagini.

Sunt sigur că foarte mulți primari din România nici nu știu exact ce culoare politică are Ceban. Probabil, mulți se lasă seduși de vorbele acestuia când spune că ”nu face politică”, că face ”administrație” și cere ajutor fraților pentru dezvoltarea celui de al doilea oraș românesc. Doar că, Ceban face un joc extrem de pervers, cu miză pe termen lung și care la un moment dat s-ar putea să ne coste pe toți, mai ales acum în acest context complicat.

Ion Ceban are relații foarte bune în Rusia. El a fost cultivat încă de acum foarte mulți ani și s-a construit pe el. Acum, după ce Federația Rusă nu mai are pârghiile de control în Republica Moldova, după ce Igor Dodon a pierdut alegerile, după ce PSRM nu mai are în Parlament forța necesară pentru a-și instala guvernul, rușii au înțeles că trebuie să renunțe la vechile strategii, că nu mai pot câștiga pe aceeași frică cultivată ”jandarmul român”, că trebuie să se poziționeze mai pe ”centru”, să investească mai mult în ideea ”moldoveanismului” a politicienilor care arată poporului că ”se poate trăi și cu vestul și cu estul”.

Primarul Chișinăului încearcă acum să construiască pentru viitor. Nu neapărat pentru momentul alegerilor locale, ci pentru momentul alegerilor prezidențiale. Are o cotă bună de încredere. PSRM nu mai are un candidat viabil pentru prezidențiale. Federația Rusă joacă întotdeauna pe mai multe planuri, crește mai mulți posibili candidați, iar Ceban este un experiment de tip nou.

Ceban a anunțat că vrea să își facă un partid nou. Momentan, războiul pare că a blocat planurile de lansare. Undeva, s-ar putea să fie deja scris un plan strategic, vehiculul politic al lui Ceban va intra în concurență cu PSRM, pentru o perioadă limitată, dar în momentul alegerilor se va trece la realizarea unui Bloc politic, așa cum și anul trecut s-a creat alianța cu Voronin. Dar, în acest timp, primarul Chișinăului lucrează. În Republica Moldova creează panică în momente grele, vezi ”episodul benzina”, tace mâlc când vine vorba de crimele regimului Putin din Ucraina, îi ocărește pe refugiați. În România, vine și se pozează cu primarii care îl primesc, strânge arhivă forte pentru momentul campaniei.

Primarul Chișinăului face un balet interesant pe toate zonele de electorat. Nu îi ostilizează pe pro-ruși, încearcă să îi seducă pe pro-europeni cu ajutorul imaginii pe care și-o face în România – acceptatul, omul politic care stă la masă cu primarii români.

De aceea, este momentul ca primarii români să înțeleagă jocul. Cresc acum un ”lup” îmbrăcat în blană de oaie, care la momentul potrivit ne va da cu tifla. Ce ar mai trebui să înțeleagă primarii din România? Niciodată un om din spațiul ex-sovietic, care a jucat cu Federația Rusă, nu va trăda și nu va schimba linia. Poți să îl ajuți, să îi dai bani, să îl înveți bune practici de administrație. Degeaba. Frica de ce i se va întâmpla dacă va trăda Moscova îl va determina să facă jocul acesteia până la capăt.

Poate politica din Republica Moldova este mult prea dificil de înțeles pentru cei care nu au fost conectați la informațiile de acolo, pentru cei care n-au văzut în viața lor rezultatul unui focus grup sau n-au ajuns decât până la cramă la Cricova. Dar, e simplu să înțelegi, mai ales acum, ce te-ai fi făcut dacă la Chișinău conducea Igor Dodon și PSRM. Ar fi fost Republica Moldova bază de alimentare pentru armata rusă? Ar mai fi depus cererea de aderare la UE? Ar mai fi condamnat războiul nedrept pornit de Putin?

De aceea, sper ca măcar un primar din România, mai aplecat asupra evenimentelor din Republica Moldova, să supună acest subiect la întâlnirile pe care le au în cadrul forumurilor aleșilor locali.

Statul român, din care fac parte și aleșii locali, nu poate finanța, nu poate ajuta în niciun fel un om crescut de Moscova, un primar pro-rus, care își ”schimbă haina” în funcție de locul în care vorbește. Ion Ceban nu este nici pro-european, nici un om corect, este doar un om cu o misiune.

Sursa: hrituc.ro