Șase companii conectate la familia Shor au încasat bani din „Spălătoria rusească”. Informațiile bancare analizate de RISE Moldova arată că 22 de milioane de dolari au intrat în conturile ShorHolding în mai multe tranșe. Viramentele au fost făcute de firme fantomă din Marea Britanie și Noua Zeelandă. Până acum, autoritățile din Moldova nu au vorbit despre aceste tranzacții.

Ilan Shor a intrat în vizorul presei, în special, după „jaful secolului", fiind plasat în arest la domiciliu pe data de 5 august 2016, figurând în calitate de acuzat într-un dosar de escrocherii și spălare de bani. Acesta este căsătorit cu interpreta rusă de muzică pop „Jasmin" al cărei impresar este rusoaica Liliya Pleskachevskaya, care a deținut 4,7% din acțiunile Unibank din Moldova, una dintre cele trei bănci aflate în proces de lichidare în urma dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova.

În același domeniu a derulat afaceri și fiica Liliyei Pleskachevskaya, Yana Gaydaychuk, care în 2012, a fondat la Chișinău societatea Agercom Grup SRL, companie care, potrivit Rise Moldova, a primit în contul deschis la Moldindconbank – 2,5 milioane de dolari. Banii au intrat pe 9 decembrie 2013, fiind virați de Westburn Enterprises Limited, o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operațiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari.

De fapt, în aceeași zi, Westburn Enterprises Limited nu doar că a transferat bani, dar a și încasat mai mult de 30 milioane de dolari de la o altă companie fantomă – Mirabax Investments Limited, implicată și ea în Laundromat.

Seabon Limited este tot o companie din Marea Britanie. În aprilie 2013, în urma unui proces de judecată, care s-a desfășurat în Republica Moldova, a încasat o datorie fictivă de 700 milioane de dolari de la cinci firme din Rusia. Suma uriașă a ajuns la compania britanică în mai multe tranșe.

O tranzacție similară a fost înregistrată și pe 28 iunie 2013. La acea dată, în contul Seabon Limited, deschis la Moldindconbank, au intrat 12,8 milioane de dolari proveniți din Rusia.

În aceeaşi zi, Seabon Limited a făcut mai multe transferuri, iar 845.411 de dolari i-a redirecționat pe contul Dufremol SRL din proprietatea familiei Shor, deschis la Unibank, cu destinația plății „pentru notebook-uri”. „Dufremol nu are datorii față de persoanele juridice indicate de Dvs., la fel și persoanele juridice menționate nu au datorii față de Dufremol. În privința celor alte întrebări solicitate – nu dispunem de informații”, este răspunsul Shor Holding pentru reporterii Rise Moldova.

Continuarea AICI...