Noi detalii despre spălătoria rusească ies la iveală. Cele 22 de miliarde de dolari, spălate prin intermediul companiilor offshore, tranzitând Republica Moldova cu ajutorul deciziilor judecătorești ilegale, ar fi avut ca scop final distorsionarea situațiilor politice în mai multe state, dar și finanțarea în cazul „coruperii deputaților”. Schema de spălare a banilor ar fi realizată de FSB și grupuri criminale din Federația Rusă, din care face parte și Veaceslav Platon.

Asta reiese din mai multe scheme transmise în adresa grupului Realitatea. La iveală apar noi nume de bănci, dar și de companii implicate în spălarea miliardelor rusești.

Schemele arată că până a tranzita Republica Moldova, cele 22 de miliarde de dolari au fost transmise prin intermediul 72 de companii petroliere din Federația Rusă pe conturile a 22 de bănci comerciale din diferite țări:

 • - AKB FUTURE OAO;
 • - AKB STRATEGIA OAO;
 • - FIRST CZECH-RUSSIAN BANK LLC;
 • - KB INKREDBAN;
 • - KB INTERKAPITAL-BANK OOO;
 • - OAO KKB KREDITBAN;
 • - OAO KB OKSKIY;
 • - OAO MAB TEMPBANK;
 • - OAO MAST-BANK;
 • - OAO BANK MBFI;
 • - OAO AKB RFA;
 • - OAO RUSSKIY ZEMELNIY BANK;
 • - REGIONINVESTBANK LTD;
 • - RNKORC ENERGOBIZNES OOO;
 • - KB TUBLEVSKIY OOO;
 • - KB UNIKOR OAO;
 • - ZAO ZATO-BANK;
 • - OAO BANK ZAPADNI;
 • - ZAO BALTOKA BANK.

Au urmat deciziile judecătorești, deja cunoscute și executate.

Procuratura Anticorupţie anunţa, la începutul lunii februarie, finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova. Inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea, cu bună-ştiinţă, a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Deși, inițial, trei executori judecătorești au fost reținuți, iar altul – anunțat în urmărire internațională, doar doi dintre ei au ajuns în judecată.  Cel de-al treilea, care a „scăpat”, ar fi George Boțan.

Totuși, schemele publicate mai devreme în presă vorbesc despre implicarea a 4 executori judecătorești și 15 judecători care „certificau” datorii. În baza acestor decizii, companiile rusești transmiteau banii pe contul „Moldindconbank”, banca care ar fi condusă din umbra de mai mulți ani de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

De aici, cele 22 de miliarde de dolari ar fi ajuns pe conturile a 800 de companii offshore.

Aceleași offshore-uri utilizate de Platon în schemele sale au fost utilizate și pentru ofensiva FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) în atacuri cibernetice în Germania, Franța, Italia, China, Canada și Statele Unite ale Americii.

Aceste 800 de companii au și distribuit banii pe conturile a 15 state. În Republica Moldova, din cele 22 de miliarde de dolari, s-au întors 425 de milioane de dolari.

Printre operațiuni, sunt și câteva retrageri realizate cu ajutorul Ludmilei Prymak, o interpusă a lui Veaceslav Platon, arată schemele ajunse în posesiunea redacției. Doar ea ar fi scos personal, în numerar, 35 de milioane de dolari de la „Moldindconbank”. 

Cazul „spălătoriei rusești” se apropie tot mai mult de cazurile-tentative de distorsionare a situației politice din mai multe țări.

Aceleași persoane care ar fi stat în spatele cazului „coruperii deputaților” sunt și persoanele care stau în spatele lui Platon. Despre faptul că banii în dosarul coruperii deputaților proveneau din Rusia și că aceste acțiuni aveau drept scop distorsionarea sistemului politici din Moldova, o spunea și Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, care a colaborat cu CNA în cadrul anchetei pe acest caz. Drept urmare, persoana de legătură, Vitalie Burlacu, a fost reținută. Astăzi, acesta își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13.

Cea de a doua schemă, pe care o publicăm în continuare, vorbește despre faptul că acțiunile lui Veaceslav Platon și ale lui Vitalie Burlacu ar fi fost dictate de aceeași oameni cu relații în FSB. Mai mult, în cazul coruperii deputaților, persoană-cheie devine și Ion Morei Nicolae, fost ministru al Justiției și Secretar al Consiliului de Securitate pe vremea comunistă. Acesta ar fi intervenit pe lângă procurori și instanțe pentru a-l scăpa pe Vitalie Burlacu de dosarul penal. Ion Morei ar fi făcut aceste acțiuni după apelurile telefonice primite de la Zulkaid Guseinavici Kaidov și Tsarev Aleksei Aleksandrovici, persoane cu nume greu în FSB.

Un alt detaliu interesant care ne-a oprit atenția, sunt informațiile precum că parteneri ai luiVeaceslav Platon sunt trei bancheri ruși, foști acționari ai Ruskii Zemelinyi Bank. Despre implicarea lui Alexei Grigoriev și Beslan Bulgaciov s-a scris și mai devreme în ancheteprivind spălătoria rusească. Un al treilea partener despre care aflăm este Alexei Serishev. Celor trei, în anii 2012-2013, le-au fost transferate de pe conturile „Moldindconbank” suma de peste 25 de milioane de dolari, ajunsă pe conturi offshore din Monaco, Cehia, Spania, Elveția. O parte din acești bani Grigoriev i-a investit într-un hotel din Muntenegru.

Faptul că și în prezent mai apar detalii, demonstrează că schema este una mult mai complexă. Pe lângă „Moldindconbank”, tranzacțiile cu „bani spălați” ar fi avut loc și prin intermediul băncilor comerciale MAIB, Victoriabank, Mobiasbanca, companiile de asigurări precum Alliance Insurance Group, ASITO, Moldasig.

Investigațiile pe acest caz se desfășoară în mai multe state. Potrivit informațiilor preliminare suma totală a banilor care a fost spălată prin Moldova, Ucraina, Kîrgîztan, Kasahstan, Federația Rusă este de aproximativ 52 de miliarde de dolari.

sursa: Bani.md