Patru polițiști în cârdășie cu câțiva procurori, dar și cu cel puțin un judecător, și-ar fi făcut din activitatea profesională o „afacere” ilegală, dar profitabilă. Aceștia înscenau dosare cusute cu ață albă pe numele unor persoane suspectate de consum sau trafic de droguri, ca ulterior să extorcheze de la aceștia sume de până la 100 000 euro. Mai mult, în anul 2018 aceștia au făcut să dispară aproape fără urmă două mașini burdușite cu anabolizanți depistați de un echipaj BPRO ziua în amiaza mare pe o stradă din Chișinău. Este vorba despre Dorian Țurcanu, Sergiu Cobîlaș, Veaceslav Botezatu, dar și Victor Godonoagă, fostul coleg al celor trei, de la IP Botanica, și care recent s-a transferat la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Schemele acestora, aparent legale, ar fi fost posibile cu implicarea unor procurori ca Lilian Cociu, Roman Statnîi, Vitalie Galeru, dar și a magistratului Constantin Damaschin de la Judecătoria Ciocana. Nepotul judecătorului, fost ofițer de investigații la IP Botanica și actual audient la Institutul Național de Justiție, a fost coleg de serviciu cu cei patru polițiști, dar și a participat la cel puțin două dintre cazurile documentate de noi. Unele voci susțin că pe masa procurorilor, pe numele celor patru ar figura peste 300 de plângeri din partea persoanelor care au fost vizate de „activitatea” acestora. În prezent, trei dintre ei sunt anunțați în căutare, după ce la începutul lunii ianuarie au fost luați la ochi de către organele de drept, însă au reușit să dea bir cu fugiții.

(EXCLUSIV) Operațiuni Fake ep.1 // Ofițerii IP Botanica, mână în mână cu procurorii și un judecător, fabricau dosare de sute de mii de euro

Cazul Mazur.  Încă o operațiune de „succes”, cu implicarea acelorași eroi, și mită de peste 100 mii de euro

La începutul lunii iunie 2017, Poliția Capitalei anunța într-un comunicat de presă că ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiul Chişinău de comun cu procurorii Oficiul sectorul Botanica au monitorizat şi au acumulat informaţiile necesare privind activitatea unei grup criminal de persoane, specializate în traficul ilegal de heroină în proporţii deosebit de mari, pe parcursului lunilor mai – iunie curent”.

„Au fost demarate achiziţii de control, în urma cărora au fost procurate cantităţi impunătoare de droguri. Forţele de ordine i-au reţinut pe membrii grupării criminale, care s-au dovedit a fi o femeie de 45 ani şi doi bărbaţi cu vârstele de 25 ani şi respectiv 47 ani, domiciliaţi în Capitală. Ei riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 ani până la 15 ani”, se arăta în comunicatul de atunci al Poliției Capitalei.

(În imagine: Victor Mazur reținut de mascați și cei patru ofițeri IP Botanica)

De fapt, cazul a fost din nou una dintre „operațiunile de succes” puse la cale de cei patru polițiști, Dorian  Țurcanu, Sergiu Cobîlaș, Veaceslav Botezatu și Victor Godonoagă. Persoanele vizate în acest dosar au fost Victor Mazur, soția sa Olesea Prodan, dar și fiul său Artur Mazur.

Surse apropiate anchetei ne-au declarat că cei patru ar fi aflat despre faptul că Victor și Artur Mazur au intrat în vizorul organelor de drept în legătură cu o schemă de trafic de droguri și au decis să profite de acest caz pentru a estorca bani de la ei.

Respectiv, cei patru, fără a avea material probatoriu suficient, concludent și irevocabil, au dat buzna cu percheziții și mascați în apartamentul și automobilul lui Mazur. Mazur Victor a fost reținut în data de 2 iunie de către ofițerii IP Botanica fiind acuzat de păstrare, transportare și distribuire de droguri în proporții deosebit da mari, iar peste două zile a fost pus sub învinuire.

Avocatul lui Mazur, Radu Dumneanu, într-o plângere adresată fostului procuror al mun. Chișinău, Vitalie Sibov, menționează că:

„Luând cunoștință cu învinuirea înaintată se constată că aceasta poartă un caracter abstract fără a indica în ce au constat, în mod concret faptele care i se impută lui Mazur Victor, fiind descrisă o legendă, potrivit căreia se presupune că ar fi acționat împreună cu fiul său Mazur Victor și soția sa Prodan Olesea. La fel, deși s-a indicat la faptul că ar fi comis fapta de păstrare, transportare și distribuire a drogurilor, ordonanța de punere sub învinuire nu conține nici o informație despre tipul substanțelor narcotice pe care le-ar fi păstrat, transportat sau distribuit, dar nici cantitatea acestora. Totodată, în data de 4 iunie 2017, a fost înaintat un demers judecătorului de instrucție prin care s-a solicitat  aplicarea măsurii de constrângere sub formă de arest preventiv. La demersul respectiv au fost anexate procesele-verbale de reținere a lui Mazur Victor și cel de percheziție a automobilului acestuia, acțiuni de urmărire penală efectuate de către ofițerul de urmărire penală V. Godonoagă, dar la care a participat și polițistul D.Țurcan. În rezultatul acestor acțiuni de urmărire penală nu au fost depistate probe prin care să fie probat comiterea faptei incriminate. Au mai fost anexat și un proces-verbal de cercetare la fața locului, în care s-a indicat că ar fi fost cercetată o încăpere de uz comun din blocul locativ în care locuiește Mazur (mai exact încăperea de la etajul tehnic) unde au fost depistate și ridicate o sacoșă și două pachete cu niște substanțe, despre care nu s-a indicat ce ar reprezenta  și nici nu atestă careva legături cu persoana învinuitului și procesul-verbal de percheziție din aceeași dată, ambele acțiuni fiind efectuate de către inspectorul Grigore Damaschin, cu participare lui Veaceslav Botezatu”, scrie Dumneanu.

Conform documentelor cercetate de noi în cadrul anchetei, aceiași polițiști, în data de 7 iunie a aceluiași an, fără a-l informa pe Dumneanu despre necesitate unor acțiuni de urmărire penală, l-au scos pe Mazur din Penitenciarul Nr.13. Aceștia i-ar fi zis că-l duc la judecată, dar de fapt l-au plimbat prin oraș.


Într-o altă plângere înaintată de Dumneanu către Sibov, se menționează că Sergiu Cobîlaș a fost cel care a efectuat perchezițiile în apartamentul lui Mazur și că într-o odaie a găsit un pachețel cu substanțe narcotice până la începerea propriu-zisă de percheziții. Dumneanu face trimitere și la o obiecție însemnată în procesul verbal de către avocatul Rodion Tocan despre faptul că, deși în apartament se aflau doi martori, Ecaterina și Vitalie Malairău, Cobîlaș a intrat de unul singur în odaia în care a fost găsit acel pachețel cu substanțe narcotice și le-a interzis martorilor să-l urmeze.

 

Sursele noastre cu care am lucrat în cadrul anchetei susțin că pentru libertatea sa, dar și cea a soției și fiului, Victor Mazur le-ar fi dat celor patru polițiști peste 100 000 de euro. Același fapt îl confirmă și Mazur.

Totodată, pare straniu și faptul că, în data de 15 septembrie, la nici trei luni de la reținere, procurorul care a instrumentat cazul a emis o ordonanță prin care Olesea Prodan, soția lui Victor Mazur, a fost scoasă de sub urmărire penală din motiv că în acțiunile femeii nu sunt prezente elementele componenței de infracțiune.

 

În toată această perioadă, Victor Mazur și fiul său, Artur Mazur, s-au aflat în arest în Penitenciarul Nr.13, iar în data de 20 septembrie a aceluiași an a fost trimis în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de judecată închisă de către magistratul Constantin Damaschin care atunci era judecător de instrucție la Judecătoria Chișinău, sediul Central.

 

Nouă zile mai târziu, în data de 29 septembrie, procurorul de caz a emis o ordonanță de scoatere de sub învinuire a lui Victor Mazur, din motiv că în acțiunile acestuia, ca și în cazul soției sale, Olesea Prodan, nu sunt prezente elementele componenței de infracțiune. Prin aceeași ordonanță, procurorul a dispus și să fie încetată măsura preventivă de arest la domiciliu emisă de către judecătorul Constantin Damaschin.

 

Mai mult de atât, din alte surse juridice și care au fost în cunoștință de cauză în legătură cu acțiunile de urmărire penală în cazul Mazur, ne-au informat că tot atunci cei patru au făcut percheziții și într-un depozit din orășelul Cricova, care i-ar aparține lui Mihail Mazur, verișorul lui Victor Mazur, unde au găsit droguri în cantitate de aproximativ 2 kilograme, însă la expertiză au ajuns doar 200 de grame. Cealaltă cantitate a dispărut în condiții suspecte.

În prezent, Victor Mazur este anunțat în căutare internațională și se află peste hotarele R.Moldova. Reporterii Deschide.MD au reușit să ia legătura cu Victor Mazur, iar ultimul ne-a povestit cu lux de amănunte cum i-a fost înscenat dosarul de către cei patru polițiști, dar și a confirmat faptul că le-a dat acestora mii de euro ca să-l lase la libertate.

„În 2017, eu eram închis în penitenciarul Nr.13, iar ei au venit și m-au luat de acolo, fără avocat, și ne-am dus în direcția Costiujeni. Acolo este o benzinărie și acolo am negociat. Pe urmă avocatul a aflat că ei m-au luat și s-a pornit spre inspectorat. Pe ei tot i-a anunțat cineva despre faptul că avocatul meu a aflat despre asta și m-au adus la inspectorat. Însă, noi acolo la benzinărie am negociat ce și cum, dar și ca feciorul meu să-și asume că drogurile sunt ale lui”, zice Mazur.

Cât de ciudat ar părea, dar un an mai târziu, în iunie 2018, aceeași ofițeri din cadrul IP Botanica, Dorian  Țurcanu, Sergiu Cobîlaș, Veaceslav Botezatu și Victor Godonoagă, au revenit la etajul tehnic al blocului de locuințe de pe strada Independeței, din sectorul Botanica al capitalei, unde își are domiciliul Victor Mazur, și au plasat acolo o cantitate de substanțe narcotice. Însă, din nefericire pentru ei, de această data Mazur era pregătit și a instalat o cameră de supraveghere.

Dispozitivul a fost observat de către Sergiu Cobîlaș, după ce au fost plasate drogurile, respectiv cei patru au șters putina de la fața locului, ca ulterior să trimită o altă persoană care să ridice pachetele cu droguri plasate de ei la etajul tehnic al blocului de locuințe în care își avea Mazur domiciliul.

„Prima dată acolo nu erau camere de supraveghere, le-am instalat ulterior, intenționat. Ei au vrut să facă o a doua tentativă, dar au observat camera și au plecat, după asta au trimis altă persoană să le ridice”, susține Mazur.

Acesta mai menționează că acțiunile vin din partea lui Veaceslav Botezatu, dar și că au avut ca scop să ceară bani de la el. Mazur mai spune că anterior i-a transmis acestuia bani în sumă de 105 000 de euro.

„Când m-au eliberat, nu-mi aduc aminte data exactă, în aceeași seară, el a venit noaptea la mine, în jurul orei 23:00 și i-am dat 20 de mii. Peste câteva săptămâni, sau mai exact o lună, ne-am văzut și i-am dat 30 de mii. De câteva ori i-am dat câte 30 de mii, iar ultima data i-am dat 17 mii, la el acasă, la Ciocana, dar nu-mi amintesc adresa”, susține Mazur.

Dânsul confirmă că banii i-a transmis personal lui Botezatu și acesta i-a zis că totul va fi bine, căci el le va rezolva pe toate.

„Lui și-a luat 5000 de euro, iar restul sumei i-a împărțit la Botanica cu ceilalți cu care au pus la cale această schema”.

Mazur precizează că nu a scris plângere pe numele lui Botezatu pentru că ultimul i-ar fi spus că: „Toată puterea este în mâinile lui, inclusiv procurorii și, cum va spune el așa va fi. El singur a zis, eu sunt țarul, eu sunt papa a întregului sector Botanica”.

Cât de ciudat nu ar părea dar, în rechizitoriul întocmit de procurori, în data de 18 octombrie 2017, adică la aproximativ o lună de la eliberarea tatălui său, Artur Mazur, și-a recunoscut vina, chiar dacă anterior acesta a negat că drogurile i-ar fi aparținut.

Cu referire la acest caz, Victor Godonoga se încurcă în declarații și susține că și acest caz ar fi un fals, asta deși puse cap la cap, deciziile luate în cazul reținerii  din 2017 vin să confirme spusele lui Mazur cu privire la cele peste 100 mii de euro cu care și-a cumpărat libertatea.

Godonoagă: Dvs încurcați, eu am participat la documentarea lui Mazur în trei cauze penale și el este anunțat în căutare internațională pe toate trei cazuri.

Deschide.MD: Vorbim despre cazul din 2017 când după câteva luni de la reținere, Mazur a fost trimis în arest la domiciliu de către Constantin Damaschin și scos de sub urmărire penală.

Godonoagă: 2017 sau 2015?

Deschide.MD: 2017, când au fost perchezițiile din apartamentul de pe strada Independenței.

Godonoagă: Dar care Mazur?

Deschide.MD: Vorbim despre cazul lui Victor Mazur și a fiului său Artur Mazur

Godonoagă: Cazul lui Artur Mazur este expediat în instanța de judecată.

Deschide.MD: Păi da, dar domnul Victor Mazur spune că colegul Dvs, Veaceslav Botezatu, ar fi cerut de la el 105 mii de euro, dar și că a primit acești bani în mai multe tranșe.

Godonoagă: Păi dacă dumnealui va declarat așa ceva, nu avea decât să facă un denunț la instanțele respective, competente în asemenea cazuri. Dar din câte cunosc, un asemenea denunț nu a existat. Și din câte eu cunosc, domnul Victor Mazur la fel a fost anunțat în căutare, tot pe cauza penală pe care am dus-o eu în 2015.

Deschide.MD: Cum explicați că după perchezițiile din 2017, deja în 2018, la același etaj tehnic din blocul de locuințe unde își avea apartamentul, domnul Mazur v-a surprins cum plasați substanțe narcotice?

Godonoagă: În 2017 sau 2018? Dacă el consideră că în 2017 au fost găsite, iar noi în 2018 ne-am dus să le punem, cam nu vă pare puțin diferit? Plus la toate, în 2018, domnul Mazur deja nu mai era în R.Moldova.

Deschide.MD: Mazur spune că atunci, în 2017 acolo nu avea camera de supraveghere, dar le-a instalat mai târziu, iar din imagini se vede cum ați intrat la acel etaj, ați pus drogurile, iar după ce Cobîlaș a observat camera de supraveghere ați plecat și ați trimis o altă persoană ca să ridice pachetul. Asta era cu câteva zile înainte ca fiul său să fie eliberat din Penitenciar.

Godonoagă: Astea, chiar îs falsuri…Și eu vă zic încă o data că Dvs ce ați văzut pot să fie filmări care au fost efectuate în 2017, în primul rând, în al doilea rând el avea instalate camera video în 2017, când noi am ridicat de la dânșii droguri, când am documentat achiziție de control din blocul respectiv, când ei plasează în cutia poștală droguri și după asta au fost găsite și la etajul tehic. Asta tot a fost în 2017 și ei aveau camera, dar în 2018 domnul Mazur deja nu mai era în R.Moldova, el era plecat, el se ascundea.

Solicitat telefonic, judecătorul Constantin Damaschin a refuzat să vorbească cu reporterul Deschide.MD și a închis nervos apelul. Tot Damschin este judecătorul de instrucție care săptămâna trecută a trimis în arest la domiciliu doi organizatori ai unei scheme de trafic internațional de droguri, unul dintre care este Dorin Gîncu, directorul Școlii Sportive Specializată de Judo „Oleg Cretul”, de la Manej Sport Arena, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar pe membrii grupării i-a trimis în arest pentru 30 de zile.

SURSE: Directorul unei școli de judo din subordinea Guvernului, organizatorul unei scheme de trafic de droguri din UE
Alt dosar, aceeași schema, aceeași eroi. Un dealer de la Căușeni a denunțat un procuror și trei polițiști „cu trecut”

În anul 2017, doar că la sfârșitul lunii noiembrie, PCCOCS și INI anunțau despre reținerea a patru dealeri din Căușeni, implicați în traficul internațional de droguri. Aceștia au fost încătușați, după ce au intrat în țară cu un automobilul în rezervorul căruia au fost depistate 39 plăci cu haşiş (30 kg de hașiș) în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.

Liderul grupării, Victor Cernețchi cunoscut ca alias „Lică”, unul dintre membrii activi din cadrul grupării „Borman”, le-a comunicat procurorilor multe lucruri interesante, inclusiv despre cum a dat 120 000 de euro procurorului Lilian Cociu și la trei dintre ofițerii de investigații de la IP Botanica, vizați în ancheta Deschide.MD. Mai exact, este vorba despre Veaceaslav Botezatu, Dorian Țurcan, și Sergiu Cobîlaș.

În anul 2016, a fost pornit dosarul penal cu nr.2014428087, după ce în data de 20 iulie a aceluiași an, în jurul orelor 15:30, pe strada Calea Orheiului, un traficant de droguri, Vitalie Burunsus, a fost reținut de către Veaceaslav Botezatu, Dorian Țurcan, și Sergiu Cobîlaș, pentru trafic ilicit de droguri de tip heroină. Cauza penală nr. 2014428087 pornită conform elementelor componenței de infracțiune prevăzute de art. 2171 alin. (4) Cod penal se afla în gestiunea Procurorului în Procuratura sect. Botanica, Lilian Cociu care a reținut presupusul infractor pentru 72 de ore.

Sursele susțin că în cadrul audierilor, Vitalie Burunsus a declarat că a primit cele 250 grame de heroina care au fost depistate în automobilul Hyundai cu plăcuțe de înmatriculare CS AQ 194, de la Victor Cernețchi. Cei trei ofițeri, în acte au specificat doar despre prezența a 200 de grame de heroină, 50 fiind puse de aceștia deoparte.

 „Astfel, a doua zi, (la 21 iulie 2016), în jurul orelor 19:00 în orașul Sîngera, aceiași polițiști de la Botanica, l-au reținut pe Cernețchi, iar cele 50 de grame de heroină pe care nu le-au indicat în acte în cazul lui Burunsus, le-au aruncat în Mercedesul lui Cernețchi, ca tot ei să le găsească în cadrul perchezițiilor”, spune un interlocutor.

Ulterior, ofițerii IP Botanica și Procurorul Lilian Cociu au efectuat percheziții la domiciliul lui Cernețchi, unde au găsit 1200 de euro și o cantitate de semințe de cânepă. Atunci, Victor Cernețchi, din motiv că

nu va putea demonstra în instanță faptul că, polițiștii i-au aruncat acele 50 de grame de heroină în Mercedes, le-a propus mită pentru a nu fi reținut și documentat pentru trafic ilicit de droguri.

Astfel, polițiștii au decis să facă târgul și au estorcat de la Cernețchi o sumă de 120 000 de euro.

„Târgul” dintre Lică și polițiștii de la Botanica ar fi fost făcut prin intermediul lui Sergiu Godorogea, pe atunci șef al Serviciului Poliție Criminală al IP Căușeni. Godorogea anterior fusese coleg de serviciu cu Veaceaslav Botezatu, Dorian Țurcan și Sergiu Cobîlaș (toți au activat în cadrul Direcției nr.4 a INI al IGP), iar pentru intermidiere acesta ar fi primit drept mulțumire de la Botezatu 200 de euro. Este de menționat că atât Burunsus, cât și Cernețchi, sunt originari din orașul Căușeni.

Ulterior, dat fiind faptul că Cernețchi și-a cumpărat libertatea, pentru trafic ilicit de droguri cei patru polițiști l-au tras la răspundere penală doar pe Burunsus, însă și acesta a reușit să dea bir cu fugiții, iar în prezent este anunțat în căutare interstatală.  (Dosar de căutare nr. 2015420495 din 04.12.2015).

Solicitata telefonic, Lilian Cociu, care în prezent  este procuror la Procuratura Ciocana, a refuzat să discute cu reporterii Deschide.MD menționând că pentru astfel de întrebări este serviciul de presă al Procuraturii. Deși, anterior am expediat o solicitare către Procuratura Generală, în legătură cu acest subiect, încă până la ora actuală așa și nu am primit niciun răspuns.

Este de menționat că numele lui Cociu a apărut în presă de mai multe ori într-o lumină proastă. Anterior, ZdG a scris că acesta a fost retrogradat din funcție și s-a ales cu mustrare aspră, împreună cu colegul său, Sergiu Roşu, după ce, în noaptea de 21 noiembrie 2012, au fost prinși în compania a trei prostituate, într-un apartament în care se aflau omul de afaceri Vadim Ciornea și consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu.

Atunci, în jurul orei 02:30, trei indivizi, au pătruns în incintă, lovindu-l pe omul de afaceri Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului, și sustrăgând două telefoane mobile.

Tot Lilian Cociu este procurorul pe numele căruia a fost trimis în instanță, în iulie 2017, un dosar penal, după ce s-a constatat că el a admis încălcări în instrumentarea dosarului lui Andrei Crăciun - tânărul condamnat pentru un dublu omor la Durleşti şi eliberat peste cinci ani și jumătate, după ce s-a ajuns la concluzia că nu el a fost cel care a comis crima din 2007.


Cum au ajuns polițiștii de la Botanica să caute droguri la Cahul.

Un alt caz similar celor de mai sus, dar și fiind unul mai recent, a fost înregistrat la sfârșitul anului trecut la Cahul. În data de 25 noiembrie, 2020, ofițerul de investigații Veaceslav Botezatu împreună cu colegii, dar și cu alți polițiști, au cusut cu ață albă un dosar pe numele fiului unui om de afaceri din Cahul.

Din imaginile surprinse de un martor ocular, de la balconul unui apartament, din curtea unui bloc de locuințe din Cahul, unde ofițerii IP Botanica, desfășurau perchezițiile, asta deși nu ține de competența teritorială a acestora, se vede momentul când Botezatul scoate pachețele cu droguri din buzunar, le scapă pe jos, apoi le adună și le aruncă în mașina tânărului.

În tot acest timp, tânărul suspectat este ținut cu capul în jos ca să nu vadă ce se întâmplă, după care este adus lângă portiera deschisă a automobilului, unde Botezatu insistă ca aceasta să le atingă.

Am încercat să discutăm cu tatăl băiatului, însă acesta încă nu este pregătit să vorbească despre acest caz și a precizat că va reveni ulterior cu mai multe detalii. Între timp, bărbatul a depus mai multe plângeri la mai multe organe de drept în legătură cu acțiunilor celor mai sus menționați.

Totodată, este de menționat că, după publicarea articolului anterior cu operațiunile „fake” puse la cale de ofițerii din cadrul IP Botanica,  Dorian  Țurcanu, Sergiu Cobîlaș, Veaceslav Botezatu, dar și Victor Godonoagă, tot mai multe persoane au început să denunțe acțiunile ilegale ale polițiștilor.