Evoluția politică din Republica Moldova, în special pierderea și eliminarea din zona puterii a PSRM, a silit Federația Rusă să se reorienteze către o altă formațiune politică în vederea păstrării R.Moldova în zona sa de influență. Scopul noii alianțe PP „ȘOR” și Federația Rusă, conform surselor din cadrul MAI, l-ar reprezenta o lovitură de stat, crearea unui haos general, debarcarea actualei guvernări și instituirea unui guvern favorabil Federației Ruse, ce ar putea deturna atât vectorul de integrare europeană, cât și salva pe Șor și alți fugari de pușcărie.

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

Astfel, analizând evoluția „protestelor” se poate observa existență unui plan de acțiuni bine stabilit, ce a demarat cu o campanie de presă pe structurile media afiliate lui Ilan Șor, menită a exacerba dificultățile  economico-sociale generate de Federația Rusă în cadrul invaziei din Ucraina, continuându-se cu revendicări de stradă mai întâi social-economice, apoi transformate în mitinguri violente, urmând realizarea unei destabilizări generale care să ducă la instituirea unui nou guvern pregătit de Federația Rusă cu sprijinul PP „ȘOR”.

De altfel, despre intențiile destabilizatoare, implicarea Federației Ruse și perspectiva unei lovituri de stat a vorbit și Maia Sandu, fiind prezentate inclusiv partenerilor de dezvoltare occidentali.

Deschide și: Șeful SIS, despre războiul hibrid pornit de Rusia în R.Moldova: Scopul este de a destabiliza situația și a mobiliza cetățenii la proteste

Maia Sandu, pentru presa de la București: Avem dovezi despre coalizarea grupărilor corupte din R.Moldova și serviciile secrete ale Rusiei

Maia Sandu admite posibilitatea unei tentative de lovitură de stat finanțată de Rusia: Există aceste riscuri

Șeful MAI, despre o lovitură de stat pusă la cale de Moscova: „Miza este destabilizarea şi vulnerabilizarea Republicii Moldova”

Cine sunt destabilizatorii lui Șor?

Din datele colectate în cadrul măsurilor derulate de polițiști, pe lângă oamenii simpli, dintre care unii plătiți, s-au observat câteva categorii menite a incita spiritele și a provoca dezordini ce ar putea duce la o destabilizare majoră.

Sportivi și a persoane cu antecedente penale a căror sarcină este provocarea de altercații cu reprezentanții forțelor de ordine

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

În acest sens, la 16.10.2022, reprezentanții Poliției au identificat un grup de sportivi coordonați de către Lesnicov Nicolae Robert (alias Kolia Boreț), anterior judecat pentru mai multe infracțiuni. Lensicov este implicat, conform datelor furnizate de către surse MAI, în mobilizarea sportivilor din raionul Cimișlia pentru participarea la protest, dar și în remunerarea participanților. Astfel, susțin surse MAI, Lensicov primește pentru remunerarea sportivilor (cu prezența în cort) câte o 100 de dolari pentru fiecare dintre aceștia, achitându-le prin intermediul lui Mihail Nebunelea doar 50 de dolari din suma primită pentru fiecare persoană, restul fiind însușit de el.

De asemenea, printre persoanele cu antecedente penale cooptați de către PP „ȘOR” au fost identificați exponenți ai organizației criminale „Bulgaru”, condusă de fugarul în Federația Rusă, Grigore Caramalac: Cojuharov Dmitri Stanislav (alias Papadunga) și el cu antececente penale, a propus persoanelor din anturajul său, în special sportivi și exponenți ai criminalității organizate transfrontaliere, să participe la miting contra sumei de 3000 lei. Un alt exponent al grupării „Bulgaru” implicat în mitinguri este Flioștor Valeriu Andrei (alias Faraon), responsabil din partea PP „ȘOR” de mobilizarea și transportarea organizată a manifestanților din raionul Cahul.

Organizații extremiste ghidate din Federația Rusă

Victor Druță

Victor Druță

În cadrul mitingurilor organizate de Ilan Șor au fost identificați membri ai Mișcării de Eliberare Națională a Moldovei conduși de liderul acestei organizații Victor Druță, cunoscut prin implicarea colectării de semnături pentru anularea destrămării URSS. De asemenea, acesta s-a evidențiat și la acțiunile de protest de la domiciliul procurorului general interimar. Pe lângă organizația mai sus menționată, au precizat surse din cadrul Poliției, mai sunt prezente și alte ONG-uri finanțate sau afiliate PSRM și care sunt în curs de documentare.

Foști angajați ai forțelor de ordine din R.Moldova

Conform datelor Poliției, aceștia îndeplinesc mai multe sarcini printre care culegerea de informații despre tacticile organelor de ordine, filaj, verificarea persoanelor suspecte din cadrul PP „ȘOR” și racolarea unor persoane influente care pot mobiliza cât mai multe persoane la protest. Acest grup este coordonat, conform organelor de ordine, de către Veaceslav Ceban, ex-viceministru al MAI, în calitate de conducători și coordonator asistat de către Petru Bîrcă, ex-angajat al ANP, și Mihai Frunze, de asemenea, fost angajat al ANP.

Mai mult, în conformitate cu mărturiile unor membri ai PP „ȘOR”, Petru Bîrcă, începând cu luna septembrie, a efectuat vizite regulate în mai multe raioane în cadrul cărora a dat indicații în vederea mobilizării populației la acțiunile de protest. Totodată, Bîrcă orientează reprezentanții PP „ȘOR” în vederea identificării și racolării unor primari la această formațiune, inclusiv prin coruperea cu bani a acestora, sumele pornind de la 5000 de euro în sus, în funcție de mărimea localității. Un alt segment de populație vizat de grupul mai sus menționat îl reprezintă liderii agricoli a căror atragere se încearcă a se face promițându-li-se că vor putea  exporta în Federația Rusă prin intermediul și cu suportul exclusiv al lui Ilan Șor.

Persoane din regiunea transnistreană și cetățeni ai Federației Ruse intrate pe teritoriul R.Moldova

În cadrul investigațiilor, susțin aceleași surse, au fost depistate persoane din Transnistria și Federația Rusă care ar trebui să se implice în cadrul unui scenariu de forță, sarcina lor fiind preluarea controlului asupra unor instituții de stat. Grupul din Federația Rusă este în directă coordonare cu serviciile speciale rusești, aceștia beneficiind de pregătire specială și experiență de luptă. Conform datelor din frontieră membrii grupului din Federatia Rusă au intrat în Republica Moldova prin PTF Aeroportul Internațional Chișinău cu ruta Moscova-Chișinău începând cu data de 01.01.2022 în grupuri de 3-4 persoane folosindu-se de identități false. După 24 februarie, o parte din grup a sosit cu ruta Moscova-Instambul-Chișinău, de asemenea în grupuri restrânse de câteva persoane. În prezent, acest grup s-ar ridica la circa 100 de persoane, fiind cazați în apartamente închiriate de ofițeri ai așa zisului minister al securității din Transnistria, în raionul Dubăsari și Tiraspol. Exponenții acestui grup au fost identificați la acțiunile de protest din 30.10.2022 având rolul de monitorizare a protestului și analizarea acțiunilor forțelor de ordine.

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

Deschide și: Investigație RISE: Cine sunt curatorii R.Moldova din FSB care au promovat PSRM și Partidul „ȘOR”

Washington Post: Serviciul de securitate al Rusiei lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova

DOC // Planul Moscovei pentru Chișinău - provocarea unei crize politice pe fondul interzicerii simbolurilor invaziei în Ucraina

O altă categorie, de data aceasta, locuitori ai Transnistriei, interesată de sprijinirea PP „ȘOR” îl reprezintă „asociațiile obștești militar patriotice” din zona separatistă care culeg informații despre evoluția mitingurilor și reacția/atitudinea populației față de acestea. Din discuțiile cu aceștia, a reieșit că manifestațiile din Chișinău sunt coordonate și finanțate din Federația Rusă. Mai mult, aceste organizații „militar-patriotice” întreprind periodic antrenamente și activități de pregătire militară de la ieșiri cu cortul la trageri de exersare.

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

Amintim că locuitorii din regiunea Transnistrie au mai fost folosiți și de către Igor Dodon și PSRM la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, când au fost transportați la secțiile de votare din partea dreaptă a Nistrului.

Deschide și: Poliția: Au fost înregistrate cinci cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Situația rămâne încordată la Varnița

Promo-LEX: Multiple cazuri de transportare organizată și agitație electorală, înregistrate de observatori

Transportarea organizată a transnistrenilor la vot // Platforma DA a sesizat Procuratura Anticorupție

Igor Grosu și Kazbek Taisaev

Igor Grosu și Kazbek Taisaev

 VIDEO // Igor Grosu prezintă probe video despre mituirea alegătorilor transnitreni: O probă lui Dodon, cum sunt umiliți cetățenii

Varnița // Deputații PAS vor depune o contestație în legătura cu transportarea organizată a alegătorilor

Și atunci reprezentanți ai Federației Ruse au fost prezenți în Republica Moldova pe post de „observatori”, care, de fapt, făceau campanie pentru PSRM.

Deschide și: VIDEO // Deputat rus cu statut de observator face presiuni pe combatanți și deputatul Grosu pentru deblocarea traseului de la Varnița

Transnistria, noul bazin de participanți la mitingurile lui Șor

Secție de votare pentru transnistreni, Prezidențiale R.Moldova noiembrie 2020

Secție de votare pentru transnistreni, Prezidențiale R.Moldova noiembrie 2020

Surse din cadrul Poliției susțin că datorită reținerilor unor persoane cu antecedente penale sau sportivi implicați în generarea de confruntări cu Poliția și crearea de dezordini în centrul Chișinăului, PP „ȘOR” s-a reorientat către Transnistria, de unde ar urma să se aducă cu autocarele și microbuzele, asemeni alegerilor trecute, numeroși cetățeni din Transnistria, inclusiv dintre cei certați cu legea, după rețeta folosită și de Igor Dodon la alegerile prezidențiale.

Numărul persoanelor din Transnistria ar urma să fie de la câteva sute la câteva mii aduși în mai multe etape, chiar cu câteva zile înainte de miting. Printre aceștia ar urma să se afle și cetățeni ai Federației Ruse precum și membrii ai asociațiilor așa zise militar patriotice.

„Guvernul” lui Ilan Șor

Analiza de text a discursurilor expuse în cadrul ultimelor mitinguri a evidențiat o trecere de la narativele economico-sociale la cele geopolitice, promovate și de Federația Rusă, acestea evoluând de la „necesitatea păstrării neutralității permanente a R.Moldova” la „Ucraina este de vină pentru invazia Rusiei, iar aceasta doar se apără” și „Maia Sandu a vândut țara străinilor”.

În același timp, cu trecerea de la retorica economico-socială la cea geopolitică favorabilă Federației Ruse, a avut loc constituirea așa numitului „Comitet al Salvării Naționale” ce are ca scop crearea:

  • Guvernului Popular, se dorește a fi o structură alternativă a actualului Executiv condus de Natalia Gavriliță, și care urmează a fi un organ reprezentativ la nivel național cu atribuții de guvernare alternativă;
  • Tribunal al Poporului, ar urma să aibă atribuții de a judeca și condamna pe cei care în opinia reprezentanților PP „ȘOR” au „uzurpat puterea de stat”;
  • Scut al Poporului, ar urma să aibă atribuții de „protejarea a statutului de neutralitate cu neadmiterea modificării articolului 11 din Constituție”.

Concluzie

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

protestele organizate de Partidul „ȘOR”

Confruntarea aproape deschisă între Federația Rusă prin intermediul PP „ȘOR” și oamenii săi trimiși în Republica Moldova face parte din războiul hibrid ce are ca scop rămânerea teritoriului dintre Prut și Nistru în zona de influență a Rusiei. Folosindu-se de situația socio-economică dificilă a populației, datorită creșterii prețurilor la produse, energie, carburant, etc, Federația Rusă pentru a întrerupe parcursul european al Republicii Moldova depune eforturi umane și financiare în vederea debarcării actualei guvernări și preluarea prin forță a puterii în speranța instaurării unui guvern marionetă, loial Moscovei și controlat direct de aceasta.

Ancheta Deschide.MD a durat aproximativ 10 zile și a constat în consultarea de documente care din păcate nu pot fi publicate, dar și numeroase discuții cu membri ai PP „ȘOR”, cadre ale Poliție, operatori din frontieră a cărora identitate datorită sensibilității informațiilor nu au putut fi făcute publice.