Un oligarh din Kazahstan este cercetat penal de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale într-un dosar penal inițiat pentru șantaj. Chiar și așa, compania acestuia a câștigat o licitație de circa 108 milioane de EURO pentru reabilitarea tronsonului feroviar Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești, lucrările fiind finanțate de BERD și BEI. În același dosar sunt vizați și Kairat Boranbaev – cuscrul Darigăi Nazarbaeva (fiica lui Nursultan Nazarbaev), dar și Alexandr Mașkevici – președintele Consiliului de administrație al Eurasian Resources Group.

Este vorba despre compania Temirzhol Zhondeu, care face parte din grupul de companii Kamkor Management, unul din beneficiarii căreia este oligarhul kazah Timur Kulibaev, cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Kulibaev, considerat unul dintre cei mai influenți oameni din Kazahstan, dar și al doilea cel mai bogat kazah, este căsătorit cu fiica fostului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev.

Pe 21 Decembrie 2021 Căile Ferate ale R.Moldova au semnat un contractul cu Termizhol Zhondeu, care face parte din grupul de companii Kamkor Management, pentru un proiect de reabilitare capitală a căii ferate pe tronsonul Tighina - Basarabeasca - Giurgiulești (233 de kilometri), care va rezulta prin creșterea capacității de transport, sporirea nivelului de siguranță, reducerea duratei de transportare a mărfurilor și crearea unor condiții optime pentru realizarea eficientă a proceselor operaționale.

În luna mai a anului curent, CFM anunța într-un comunicat de presă lansarea lucrărilor de reabilitare, dar și despre faptul că implementarea acestui proiect în valoare de circa 108 milioane de EURO, care urmează a fi realizat în decurs de patru ani, a fost posibilă datorită sprijinului delegației Uniunii Europene în R. Moldova și este finanțat de BERD și BEI. Până în lunile iulie-august, când vor începe lucrările de reparație a tronsonului de cale ferată, compania urmează să pregătească și să mobilizeze echipamentele și materialele de producere și să facă aranjamentele de furnizare a materialelor de construcție: pietriș, traverse, șine, etc.

La evenimentul de lansare au fost prezenți Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Rustem Jamankulov, consilier al Ambasadei Kazahstanului în R. Moldova, Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, primarul orașul Basarabeasca, Iskander Karsibekov, reprezentant al companiei Temirzhol Zhondeu LLP, Oleg Tofilat, director general al Î.S. „Calea Ferată din Moldova’’.

Cu câteva zile înainte de semnarea contractului dintre CFM și Temirzhol Zhondeu, parte a grupului de companii Kamkor Management al oligarhului Timur Kulibaev, PCCOCS a transmis colegilor din Kazahstan cererea de crearea unei comisii rogatorii, dar și citații pe numele lui Timur Kulibaev și altor doi cetățeni kazahi din anturajul acestuia, toți trei fiind vizați în cauza penală cu Nr. 2021670123, pornită în luna august a anului trecut de PCCOCS în baza articolului 189 alineatul (6) din Codul Penal: „Șantaj”.

Potrivit surselor Deschide.MD apropiate anchetei, în acest dosar se menționează că între anii 2003 - 2011, un grup de persoane, preponderent cetățeni ai Kazahstanului, în complicitate cu cetățeni ai R. Moldova, membri al unui grup criminal organizat care acționa ca o reuniune stabilă de persoane și organizat în prealabil pentru a comite infracțiuni, acționând pe teritoriul R. Moldova și a altor state cu scopul dobândirii ilicite a bunurilor ce aparțin omului de afaceri Anatolie Stati și a S.A. „Ascom-Grup”, au pus în aplicare o schemă infracțională în vederea obținerii scopului propus.

„Astfel, pe parcursul perioadei menționate supra, persoanele ce făceau parte din grupul criminal organizat, prin intermediul diferitor persoane interpuse, au organizat mai multe întâlniri cu cet. Anatolie Stati, ce au avut loc pe teritoriul R. Moldova și a altor state, în care, au înaintat ultimului mai multe cereri de transmitere a bunurilor sale, și anume drepturile asupra 50 % din activele deținute de Anatolie Stati și S.A. „Ascom-Grup”, asupra întreprinderilor S.R.L. „Kazpolmunai” și S.R.L. „Tolkynneftegaz” din R. Kazahstan, în caz de neîndeplinire a cerințelor înaintate, l-au amenințat cu răspîndirea unor știri defăimătoare despre acesta și întreprinderile pe care le conduce, inclusiv cu preluarea forțată a tuturor activelor întreprinderilor menționate supra din R. Kazahstan, ce la momentul comiterii infracțiunii constituiau 1 550 000 000 dolari SUA. Ca urmare a neîndeplinirii solicitărilor înaintate de membrii grupului criminal organizat, în vederea realizării acțiunilor infracționale, au răspândit știri defăimătoare despre Anatol Stati și întreprinderile pe care le conducea în R. Kazahstan, ca rezultat al acțiunilor sale, autoritățile de drept, de control și judiciare din R. Kazahstan, au inițiat un șir de controale și verificări, cauze penale și administrative, soldate cu confiscarea tuturor bunurilor „Tolkynneftegaz” S.R.L., și „Kazpolmunay” S.R.L., inclusiv cu sistarea activității economice a acestora. Luând în considerare cele menționate, în scopul stabilirii și cercetării depline a tuturor circumstanțelor cauzei, a apărut necesitatea efectuării unor acțiuni de urmărire penală pe teritoriul R. Kazahstan”, se menționează în documentele expediate de către PCCOCS în adresa procuraturii din Kazhstan, inclusiv și trei citații pe numele lui Timur Kulibaev, Kairat Boranbaev, Alexandr Mașkevici, pentru data de 7 Februarie 2022.


Niciunul dintre cei trei kazahi citați nu s-au prezentat la PCCOCS pentru a fi audiați, fapt confirmat de către procurorul Denis Poiată, într-un răspuns la o solicitare a redactorului-șef al portalului Orda.kz, Gulnara Bajkenova.

Totodată, reprezentanții Procuraturii din Kazahstan, într-un răspuns la solicitarea PCCOCS-ului, au comunicat că legislația penală a țării lor nu examinează „șantajul” în calitate de infracțiune penală, însă Codul Penal al Kazahstanului, în redacția anilor 1997 și 2014, prevede răspundere penală pentru „extorcare”.

„Potrivit hotărârii Curții Supreme a Republicii Kazahstan, din 23 iunie 2006, extorcarea se caracterizează prin intenție directă și motiv meschin. Mai exact, persoana dorește să obțină cu titlu gratuit de la victimă o proprietate, dreptul de proprietate, să obțină săvârșirea altor acțiuni cu caracter patrimonial. În legătura cu necesitatea de a califica în mod corespunzător acțiunile suspecților și, respectiv, de a îndeplini în mod corespunzător solicitarea părții moldovenești, vă rugăm să ne furnizați materiale suplimentare”, se mai arată în răspunsul organelor de drept din Kazahstan.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat pentru Deschide.MD că aude pentru prima dată despre dosarul în care este vizat oligarhul Timur Kulibaev, beneficiarul grupulul de companii Kamkor Management, din care face parte și Temirzhol Zhondeu, compania câștigătoare a licitației. La fel, demnitarul a menționat că licitația ar fi fost făcută înainte ca PAS să ajungă la guvernare.

„Eu nu cunosc despre dosarele menționate de dumneavoastră. Aud pentru prima dată. Cunoașteți că proiectul este finanțat de BERD și BEI care au făcut toate investigațiile și au confirmat corectitudinea licitației. Mai mult decât atât, licitația a fost făcută înainte ca noi să ajungem la guvernare. Practic, noi am ajuns în etapa finală când câștigătorul a fost cunoscut și era nevoie doar de semnat contractul. Cu siguranță, noi o să monitorizăm. Chiar și ieri am avut o ședință. Este un proiect important, strategic pentru noi. Respectiv, o să monitorizăm ca în cadrul acestui proiect să nu se întâmple niciun act de corupție și calea ferată să fie reabilitată”, a menționat Spînu.

Potrivit reprezentanților CFM, procedura de licitație privind realizarea lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești, a fost lansată încă în anul 2018. Atunci, s-au înscris în concurs 8 companii potențiale. În cea de-a două etapă a concursului, care s-a desfășurat în 18 mai 2020, au ajuns doar 3 companii:

1. ”Temirzhol Zhondeu” LLP din Kazakhstan- (suma propusă pentru realizarea proiectului: 113 mln de euro)
2. ”RZD International” LLC din Rusia – (costul propus pentru realizarea proiectului: peste 164 mln de euro)
3. ”Limak Inșaat Sanayi ve Ticaret”A.Ș din Turcia, în parteneriat cu ”Zhengzhou Zhongyuan Railway Engineering ” CO, LTD din China - ( costul propus pentru realizarea proiectului: peste 141 mln de euro).

„În cele din urmă, în decembrie, 2020, BERD și BEI au desemnat câștigătoare compania ”Temirzhol Zhondeu LLP” din Kazakhstan, parte a grupului companiilor ”Komkor” LPP. De menționat că cerințele tehnice și de participare în concurs, au fost stabilite, exclusiv, de către finanțatorii europeni BERD și BEI. Astfel, actuala conducere a Căii Ferate din Moldova nu poate fi acuzată de careva implicări în procesul de licitație și desemnarea câștigătorilor. De asemenea, nu intră în obligațiunile CFM, verificarea integrității companiilor participante, întrucât acestea au prezentat toate actele necesare pentru a accede în concurs”, se menționează în răspunsul CFM.

Este de menționat că, potrivit presei din Kazahstan, Timur Kulibaev este ginerele fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. Ce ține de Kairat Boranbaev, acesta este cuscrul Darigăi Nazarbaeva (fiica lui Nursultan Nazarbaev), iar Alexandr Mașkevici – președintele Consiliului de administrație al Eurasian Resources Group.