Partidul Național Liberal din România, aflat la guvernare, va sprijini în continuare R.Moldova, asta deși guvernarea de la Chișinău a dat dovadă de cea mai ostilă atitudine din ultimii 30 de ani față de România. Asigurările vin din partea președintelui filialei PNL în R.Moldova, Adrian Dupu, expuse în cadrul unui interviu pentru DESCHIDE.MD. Totodată, acesta afirmă că sprijinul Bucureștiului, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetătenilor din stânga Prutului. Mai multe detalii despre planurile Guvernului român față de R.Moldova, citiți în interviul ce urmează.

Interviu Adrian Dupu, președinte filiala PNL din Republica Moldova

Deschide.MD: Stimate Domnule Adrian Dupu, într-un context extrem de dificil pentru Republica Moldova, guvernul României a trimis în Republica Moldova un consistent ajutor umanitar. Care a fost scopul acestui ajutor și, în final, ce a dorit România să arate prin această mână de susținere întinsă peste Prut?

Adrian Dupu: Republica Moldova, ca de altfel și România și multe alte țări, au fost luate pe nepregătite de această pandemie. Din fericire, guvernarea de la București a reușit să ia măsuri rapide și eficiente și a ținut numărul îmbolnăvirilor destul de redus. Republica Moldova în continuare depinde în mare măsură de sprijinul extern, deoarece atât dotarea spitalelor, cât și resursele medicale sunt precare.

România, odată cu instalarea Guvernului PNL condus de Ludovic Orban, a dovedit o preocupare majoră față de Moldova. Să ne amintim că, domnul Orban a venit de multe ori la Chișinău de când este președintele PNL, atât la invitația organizației pe care o conduc, cât și la invitația lui Andrei Năstase și a partenerilor noștri. De fiecare dată, Ludovic Orban a promis că o guvernare PNL va avea o atitudine într-adevăr frățească față de Basarabia și de cetățenii ei. În acest context trebuie privit acest ajutor. Aceasta este o atitudine normală pe care România ar trebui să o aibă mereu față de Moldova, iar celelalte partide românești ar trebui și ele să înțeleagă acest lucru. Din păcate, la Chișinău nu există o guvernare pro-europeană și nici prietenoasă României și din acest motiv nu se pot realiza proiecte mai multe și mai mari.

Să nu uităm, însă, că acest ajutor umanitar în valoare de aprox 3,4 milioane euro, plus echipa medicală din 52 de persoane care este acum în Moldova, reprezintă cel mai consistent ajutor primit de cetățenii de peste Prut de la începerea pandemiei de COVD-19.

Ce a arătat România prin acest gest e simplu: dragoste și susținere pentru frații săi într-un moment extrem de dificil.

Deschide.MD: Mai multe voci din anturajul lui Igor Dodon și din PSRM au încercat să prezinte ajutorul din România ca venind prea târziu și că ar fi, de fapt, o acțiune de PR. Cum a văzut Bucureștiul aceste declarații și atitudini neprietenoase?

Adrian Dupu: Cei care au făcut astfel de declarații au avut ca scop minimalizarea importanței acestui ajutor și se încadrează perfect în dorința lor de a arăta servilism față de stăpânii de la Moscova. Dacă mâna întinsă de România era tardivă și inutilă așa cum au sugerat unii, atunci nu ar fi fost acceptată. Nu cred că ar fi avut vreo problemă guvernarea Dodon-Chicu să respingă acest ajutor dacă Moldova nu avea nevoie de el ca de aer.

Dar acest ajutor, așa cum a anunțat și președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, este pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, religie sau limba vorbită. Iar cetățenii au știut să aprecieze și să mulțumească. Nu a fost pentru guvernarea de la Chișinău, de aceea atitudinea lor trebuie ignorată, cetățenii nu trebuie să sufere din cauza unei conduceri vremelnice.

Deschide.MD: Ați făcut parte din echipa ce a însoțit transportul guvernamental din România la Chișinău. Care a fost atitudinea autorităților moldovenești pe perioada derulării acestei acțiuni umanitare?

Adrian Dupu: Dacă ar trebui să rezum descrierea atitudinii într-un singur cuvânt aș spune: ostilă. Voi da câteva exemple. Pe tot traseul de la Leușeni și până la intrarea în Chișinău nu au existat mașini de poliție pentru a dirija traficul. Deși pentru a ajunge la podul de la Telecentru există două trasee, s-a ales traseul prin Suruceni, Dănceni, care este destul de îngust iar drumul foarte prost, asta în condițiile în care convoiul era format din 20 de camioane plus câteva autoturisme.

Apoi, locația, după cum bine se știe, a fost la marginea orașului. În ciuda insistențelor ambasadei României, a partidelor de opoziție, a cetățenilor (în mai puțin de 24h peste o mie de persoane au semnat o petiție în acest sens), guvernarea nu a dorit să acorde Piața Marii Adunări Naționale pentru aceste eveniment. Motivul invocat a fost pandemia, deși aceeași pandemie nu i-a împiedicat să aprobe o manifestație cu sute de mașini două zile mai târziu pentru a celebra ziua victoriei.

Fără să vrea, ostilitatea lor ne-a dat posibilitatea să mai avem un punct de reper în istoria noastră comună. La 30 de ani de la Podul de Flori, la podul de la Telecentru am realizat un pod al solidarității și al dragostei între frați.

Totul a culminat, așa cum și presa a relatat, cu reținerea timp de 30 de minute la sol a avionului celor doi înalți demnitari, pe motiv că taxele aeroportuare nu au fost achitate. Deși acordul dintre cele două state prevede scutirea de la taxe a acestui tip de delegații, deși tocmai primiseră un ajutor de 3,4 milioane euro, autoritățile cereau în plus 2000 de euro, ceea ce mi se pare nu doar neprietenos, dar chiar rușinos.

Per total au creat impresia că am venit să luăm ceva nu să dăm.

Din păcate, am observat cu această ocazie că avem parte la Chișinău de cea mai ostilă atitudine a unei guvernări față de România din ultimii 30 de ani.

Din fericire însă, cetățenii de rând au demonstrat că nu sunt pe aceeași undă cu cei care îi conduc. De la intrarea în țară și pe tot traseul până la Chișinău ne-au așteptat grupuri de oameni cu steaguri și pancarte cu mesaje de mulțumire. Această primire foarte călduroasă, cât și sutele de mesaje emoționante pe care le-am primit ulterior, ne-au demonstrat că frații noștri au apreciat pe deplin acest ajutor.

Deschide.MD: După acordarea ajutorului umanitar, care vor fi prioritățile guvernului PNL față de Republica Moldova?

Adrian Dupu: Prioritățile Guvernului PNL sunt cele prevăzute în programul de guvernare prezentat la învestirea Guvernului Orban.

Așadar, prioritatea permanentă a României va continua să o reprezinte dezvoltarea și adâncirea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, pe baza comunității unice de limbă, identitate, istorie, cultură. România va continua politica de sprijin al drumului european al Chișinăului, inclusiv prin consolidarea instituțiilor democratice, precum și prin proiectele bilaterale de interconectare strategică și cele cu beneficii directe pentru cetăț̦enii Republicii Moldova numai pe baza asumării de către autoritățile acesteia, prin acțiuni concrete, a integrării europene și procesului de reformă pe care îl presupune.

Așadar, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Totodată, România va continua să sprijine o soluție a conflictului transnistrean care să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova, în granițele internațional recunoscute, și care să nu afecteze vectorul pro-european al acestui stat.