Primarul de Iași, Mihai Chirica, și-a exprimat astăzi, împreună cu alți primari și viceprimari din România, sprijinul politic pentru Constantin Codreanu, candidatul PUN la funcția de primar al Chișinăului. Cu această ocazie, reporterii Deschide.MD „l-au prins” la evenimentul de lansare și i-au adresat câteva întrebări legate de afilierea lui politică, sprijinul pentru Codreanu și relația dintre cele două orașe înfrățite: Iași și Chișinău.

- De ce candidatul PUN? Ori Constantin Codreanu este și deputat PMP, iar Dvs sunteți fost PSD-ist, acum neafiliat politic. S-a schimbat ceva între timp în statutul Dvs politic?

- Nu, nu s-a schimbat nimic. Este pur și simplu o invitație pe care am primit-o de la fostul Președinte Băsescu. Este totuși fost Președinte al României, conducător al PMP și am venit să susțin candidatul unionist. Este o chestiune care pleacă din sufletul meu. Putea fi orice alt candidat ca fiind un candidat unionist la Primăria Capitalei și eu l-aș fi susținut cu aceeași forță și dragoste. Nu am vrut să facem astăzi politică absolut deloc, dimpotrivă am vrut să prezentăm un nou început pentru Chișinău și pentru Moldova. 

- Ați avut recent cel puțin două întâlniri destul de călduroase cu doamna Silvia Radu care la fel și-a exprimat intenția de participa la aceste alegeri. Îl susțineți, totuși, pe domnul Codreanu. Este un candidat mai bun? Ce va face sa va îndreptați sprijinul anume spre el?

- Într-adevăr, discursul meu la întâlnirile cu doamna Radu a fost unul cald și așa va rămâne tot timpul. Doamna Radu poate fi un candidat bun, viziunea ei europeană este evidentă. Am simțit-o din discuțiile avute, dar eu cred că Chișinăul are nevoie de ceva mai mult, decât o viziune europeană. Chișinăul trebuie să facă pasul spre proiectul de Țară, așa cum de fiecare dată l-a făcut: Sfatul Țării de aici a plecat acum 100 de ani și relația cu viitorul stat - România Mare, a plecat din Basarabia. O stimez pe doamna Radu, îmi este în continuare la fel de dragă. Nu am vrut să pun în competiție pe nimeni cu nimeni. Aveți nevoie la Chișinău de un nou candidat care să însemne un nou început pentru politica de aici, altfel nu veți face decât să rulați niște rețete care nu sunt rețete ale succesului. 

- Când spuneți „relația Chișinau-Iași" care sunt primele 3-5 cuvinte sau proiecte care vă vin în minte? Cu ce vi se asociază această relație?

- Relația a început de demult, încă acum 10 ani încă pe vremea când era primar domnul Chirtoacă cu care de altfel am și contribuit la o serie de parteneriate. Nu vreau să critic și nici să aduc elogii pentru domnul Chirtoacă. Discutăm despre o altă etapă în istoria acestui oraș și cred că și a acestei țări. Proiectele pot continua, știți bine că vrem să aducem și statui, să contribuim în mod direct la refacerea unor clădiri administrative și vom munci pentru asta. Țin mult la proiectele dintre Iași și Chișinău și la cele dintre România și R.Moldova, dar pentru asta contează și cu cine dialoghezi.

- Vroiam să ajung aici: pentru Dvs, în calitate de primar al municipiului Iași, contează cine va prelua conducerea Chișinăului, sau frăția și colaborarea dintre orașul pe care îl conduceți și capitala noastră este mai presus de toate și ea va avea loc indiferent cineva va fi viitorul primar?

- Contează cine va ajunge Primar și de asta sunt aici. Contează viziunea lui pentru că nu poți de fiecare dată să primești o relație de parteneriat care nu naște ceva pe termen lung. Totuși relația cu Chișinăul va continua indiferent cine va ajunge primar pentru că Iașiul și Chișinăul sunt cele două Capitale ale lui Ștefan cel Mare și avem nevoie ca să depășim momentele care nu ne unesc și să mergem mai departe pentru niște momente mai bune.

- Aș face apel la experiența Dvs în administrare publică, dar și la impresiile Dvs de simplu vizitator al Chișinăului și v-aș întreba: Daca am admite că mâine ați deveni primar de Chișinău, de unde ați începe schimbarea? Ce este cel mai strigător la cer aici? Ce vă deranjează atunci când mergeți în mașină și priviți prin geam priveliștea chișinăuiană?

- Nu știu dacă mă deranjează ceva în caliatate de vizitator. Nu vreau să aduc nicio critică nimănui. De data aceasta vă voi răspunde într-o manieră foarte diplomatică: Chișinăul trebuie să reinventeze. Trebuie să o ia de la capăt, trebuie să o ia de peste tot, din toate punctele, ca să ajungă acolo unde trebuie să ajungă o capitală europeană.