Primarul General interimar, Silvia Radu, susține că va lucra cu toate grupurile de consilieri, dacă aceștia vor veni cu proiecte bune, realiste, în folosul oamenilor. Prin urmare, zice ea, politica va fi una a cetățeanului. Într-un scurt interviu acordat portalului Deschide.MD, Silvia Radu face radiografia situației de la Primărie, detaliază reforma fundamentală pe care a anunțat-o zilele acestea și precizează cum își va construi relația cu CMC.

- Care sunt concluziile dumneavoastră despre „radiografia” preliminară a situației din Primăria Chișinău?

- Management defectuos. O structură enormă, cheltuieli mari, societăți comerciale care au pierderi. Pe de altă parte, la unele direcții sunt bani puțini, care nu acoperă nici măcar cheltuielile curente. Pe scurt: haos managerial, lipsă de viziune, fără un control eficient al cheltuirii banului public.

- Ați menționat luni, în cadrul ședinței operative, că ați discutat cu partenerii de dezvoltare să vă ajute în reformarea Primăriei Chișinău. Despre ce este vorba? Restructurări în organigramă? Disponibilizări? 

- Vreau să iau tot ce e bun din experiența partenerilor de dezvoltare. Nu trebuie să inventăm roata, trebuie să învățăm de la partenerii noștri de dezvoltare și să vedem ce se potrivește pe structura noastră. Vreau să mă înțelegeți că avem nevoie ca de aer de o reformă a serviciilor publice. Dacă vrem ca cetățenii să aibă servicii mai bune, atunci trebuie să ne mișcăm repede. Nu se pune problema de a da oameni afară, ci de a-i face eficienți, să urmăm zicala moldovenească „fiecare la locul potrivit”.

- Intuiesc că aveți câteva domenii prioritare, ale căror schimbare vreți să se asocieze cu numele dumneavoastră. Care sunt acestea?

- Domeniile prioritare acum sunt cele enumerate și în prima ședință: transparență, drumuri și trafic, curățenie. Sper ca, în scurt timp, cetățenii să spună că trăiesc într-un oraș mai curat, că se deplasează mai ușor prin oraș. Sunt conștientă că, pentru schimbări radicale, este nevoie de timp. Nu poți schimba totul peste noapte; eu vreau să îmbunătățesc lucrurile. Și o voi face, dar nu promit că va fi totul ca în povești, pentru asta trebuie timp și proiecte mari.

- Cum vă veți construi relația cu Consiliul Municipal Chișinău pentru că multe decizii importante trebuie aprobate anume de CMC? 

- Eu nu fac politică de partid. Eu vreau, pe durata mandatului meu, să fac politica cetățeanului. Voi lucra cu toate grupurile de consilieri, dacă aceștia vor veni cu proiecte bune, realiste, în folosul oamenilor. Eu vreau să rezolvăm probleme, nu să ne certăm pe subiecte politice. Sper că toți consilierii vor avea maturitatea necesară să înțeleagă că proiectele bune trebuie votate și nu blocate, doar din interes politic. Chișinăul suferă prea mult, ca să îl mai rănim din orgolii politice.

- Apropo, ceva special cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă?

- Analizăm. Vedem ce vom face. Voi vorbi și cu Guvernul, sper să ne unim eforturile și să iasă ceva frumos.

- Cum veți proceda duminică, ziua Referendumului de demisie a primarului general suspendat din funcție pe perioada anchetei penale? Cu același prilej, ce mesaj aveți pentru Chișinăuieni?

- Nu voi merge la referendum. Am explicat și colegilor dumneavoastră. Nu vreau să mai dezvolt acest subiect. Până la urmă, nu vreau ca vreo tabără sau alta să se folosească de poziția mea, de primar interimar. Nu sunt mulțumită de cum arată orașul, dar acum pot încerca să schimb lucrurile.