NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din R. Moldova, Ucraina și Georgia. Anunțul a fost făcut câteva minute în urmă, în cadrul unei conferințe, de către secretarul general al Nato Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a mai anunțat că NATO i-a dat Rusiei un răspuns în scris la propunerile sale de securitate. "Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite", a explicat secretarul general al NATO.

Răspunsul privește 3 teme majore.

"Rusia a tăiat legăturile diplomatice cu NATO, ceea ce face ca dialogul nostru să fie mai dificil. Trebuie să restabilim aceste birouri la Moscova și la Bruxelles. Ar trebui, de asemenea, să folosim la maximum canalele militare existente de comunicare pentru a promova transparența și pentru a reduce riscurile. De asemenea, ar trebui să stabilim o cale civilă de comunicare pentru situații de urgență", a declarat Stoltenberg.

A doua temă abordată în propunerile transmise de NATO Rusiei privește situația de securitate din și din jurul Ucrainei.

"Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să începem o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene cu care am fost cu toții de acord". Acest lucru include, potrivit lui Stoltenberg, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale privind siguranța națională. "Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă și de la activități maligne îndreptate către Aliați și către alte națiuni. Rusia ar trebui, de asemenea, să își retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde are trupe fără consimțământul acestor țări", a subliniat Stoltenberg.

A treia temă abordată în răspunsul transmis Moscovei privește reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor. "Istoria a arătat că un angajament pe aceste chestiuni poate furniza securitate reală pentru toți", a arătat Stoltenberg. Deci este nevoie de măsuri practice, care pot face diferența. Ca prim pas, Stoltenberg a propus discuții pentru informarea în privința exercițiilor și politicilor NATO, în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

"NATO este o alianță defensivă și nu căutăm confruntarea. Dar nu putem și nu vom face niciun compromis pe principiile de bază privind securitatea", a arătat Stoltenberg. "Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra și proteja toți aliații", a conchis secretarul general al NATO.