Într-o conferință de presă organizată la Berlin alături de ministrul german de externe, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că suveranitatea Ucrainei este un principiu global inviolabil, care trebuie protejat. Șeful diplomației americane a încercat în același timp să se adreseze direct poporului rus, spunând că SUA nu încearcă să pună în pericol securitatea pe care o merită poporul rus, potrivit Digi24.

„Mă voi asigura că vorbim pe o singură voce și acționăm împreună atunci când vine vorba de Rusia”, a spus Antony Blinken, citat de Deutsche Welle.

Blinken a precizat că au avut loc sute de întâlniri în lumina crizei de la granița Ucrainei pentru a se asigura că aliații NATO vor avea o poziție comună în raport cu eventuala incursiune armată a trupelor ruse.

„Unitatea ne dă putere, putere pe care Rusia nu o poate egala”, a precizat secretarul de stat al SUA, subliniind că Rusia încearcă din imprudență să sublinieze această „unitate aOccidentului”.

Declarațiile lui Blinken la Berlin au părut a fi un efort de a clarifica orice confuzie cu privire la poziția SUA și a aliaților săi din NATO, după ce președintele american Joe Biden a fost aspru criticat pentru că a spus că o „incursiune minoră” a Rusiei ar provoca un răspuns mai mic.

„Intenționăm să detensionăm situația pe cale diplomatică, dar dacă forțele militare ruse trec peste granița cu Ucraina și comit noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, aceastea vor fi întâmpinate cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Blinken reporterilor.

Pe lângă acțiunile militare, Moscova are încă „multe instrumente în mânecă”, a mai precizat Blinken. „Dar, indiferent de calea pe care o va alege Rusia, va găsi Statele Unite și aliații săi uniți”, a subliniat șeful diplomației ruse.

Ministrul federal de externe Annalena Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken și-au promis sprijinul reciproc în ceea ce privește evoluțiile conflictului cu Rusia. Lucrăm foarte strâns împreună, a spus Baerbock, cerând Rusiei să nu lase conflictul cu Ucraina să escaladeze în continuare, conform publicației Der Spiegel.

Totodată, Annalena Baerbock a punctat că Germania va asigura pacea europeană. „Acest lucru se aplică și în cazul în care aceste măsuri ar avea consecințe economice pentru noi”, a ținut să precizeze oficialul german.

Annalena Baerbock și Antony Blinken s-au întâlnit la Berlin cu ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și cu ministrul adjunct de externe al Marii Britanii, James Cleverly, pentru a discuta despre criza din Ucraina. Din cauza desfășurării masive de trupe rusești în regiunea de graniță către țara vecină, Occidentul se teme că Rusia pregătește o invazie. Moscova respinge acuzațiile și cere garanții de securitate din partea NATO, inclusiv că Alianța va renunța la extinderea spre Est. NATO a respins aceste cerințe.

Antony Blinken urmează să se întâlnescă vineri la Geneva cu omologul rus, Serghei Lavrov, pentru mai multe discuții privind detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

 

Rusia are 127.000 de militari la granița cu Ucraina


Potrivit celei mai recente evaluări a ministerului ucrainean al Apărării, Rusia are desfășurate în acest moment în regiune forțe armate care cuprind peste 127.000 de militari.

„Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluarea părții ucrainene.

Raportul numește situația ca fiind „dificilă”. Informațiile militare ucrainene arată că Rusia a desfășurat trupe din regiunile sale centrale și din est la granița de vest „în mod permanent”.

La sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie, Rusia a mutat „stocuri de muniție, spitale de campanie și tehnică militară” la graniță, ceea ce, potrivit Ucrainei, „confirmă pregătirea pentru operațiuni ofensive”.

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina.

„Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare”, a spus Riabkov, citat de TASS.