Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev miercuri dimineaţă, vizită care face parte din eforturile internaţionale pentru detensionarea situaţiei securităţii la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Din capitala Ucrainei, șeful diplomației SUA a transmis că acumularea de trupe ruse la graniță înseamnă că președintele Vladimir Putin poate ordona un atac asupra Ucrainei într-un „termen foarte scurt”, transmite Reuters, potrivit Digi24.

Blinken a spus că speră cu tărie că Moscova poate rămâne pe o cale diplomatică și pașnică atunci când se va întâlni săptămâna aceasta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Geneva pentru mai multe discuții privind detensionarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Știm că există planuri pentru a crește acea forță (rusă) și mai mult într-un timp foarte scurt, ceea ce îi oferă președintelui Putin capacitatea, de asemenea, de a lua, în orice moment, măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken diplomaților la Ambasada SUA din Kiev, subliniind în același timp că acumularea de trupe ruse la graniță are loc fără „provocare, fără motiv”.

Mesajul șefului diplomației americane completează ceea ce a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a evocat o „situaţie extrem de periculoasă în acest moment” la frontiera cu Ucraina, precizând că „Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucrainei”.

Blinken are programată miercuri o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi una cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Potrivit Departamentului de Stat american, obiectivul vizitei este de a reafirma angajamentul Washingtonului faţă de suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei.

Joi, Antony Blinken va pleca spre Berlin, unde va avea o întâlnire cu ministrul de externe german Annalena Baerbock.

După ce marţi secretarul de stat al SUA a discutat telefonic cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, cei doi demnitari se vor întâlni în persoană vineri, la Geneva. Acolo au avut loc negocieri pe 10 ianuarie și între secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe Serghei Ribakov, însă ele nu au avansat niciun pas.

Blinken a subliniat rolul important al democraţiei în depăşirea crizei actuale, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Orice discuţie privind securitatea europeană trebuie să includă partenerii şi aliaţii NATO din Europa, inclusiv Ucraina”, a susţinut secretarul de stat american.

În ultima perioadă tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile de săptămâna trecută între SUA şi Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât şi în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare, notează Agerpres.

De asemenea, SUA au anunţat în decembrie 2021 acordarea acestei sume de ajutor suplimentar pentru Ucraina, în scop defensiv.

„Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi vom continua să acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în vizita la Kiev.

„În cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina, vom oferi ucrainenilor material defensiv suplimentar, dincolo de ceea le furnizăm în acest moment”, a mai declarat oficialul Departamentului de Stat înainte de sosirea lui Blinken la Kiev.