Cum ouăle şi găluştele prăjite sunt considerate preparatul preferat al dictatorului german Adolf Hitler, publicarea pe Facebook a unei fotografii cu felul de mâncare i-a adus unui zidar din Sankt Pölten o condamnare de nouă luni, în baza „legii de prohibiţie a nazismului”, a notat ziarul Heute.

Pe 19 aprilie anul trecut, cu o zi înainte de ziua de naștere a lui Hitler (n. 20 aprilie 1889 – m. 30 aprilie 1945), bărbatul de 55 de ani a scris pe Facebook: „Nu uitați, mâine vom mânca găluște cu ouă!”. A adăugat un emoticon cu un chip care face cu ochiul, pre

Postarea a fost reclamată de mai mulți utilizatori ai rețelei, iar Tribunalul Regional din Sankt Pölten a deschis o acțiune în justiție.

„Mi-e rușine de ce am făcut”

Miercuri, 12 ianuarie, la proces, zidarul s-a apărat: „Am văzut acel tip de postare de mai multe ori pe Facebook și nu m-am gândit deloc la consecințe. Cu siguranță, Hitler nu a fost o persoană bună. Mi-e rușine de ce am făcut”.

În ciuda scuzelor, omul n-a fost iertat și a fost condamnat la nouă luni de închisoare. Sentința poate fi contestată în apel.

Nu e prima sentință de acest fel în Austria. În 2020, un poliţist de 41 de ani a publicat pe Facebook o fotografie de ziua de naştere a lui Hitler, 20 aprilie, însoţită de mesajul: „Prânzul de azi! Ouă şi găluşte prăjite, cu salată verde!”.

A pățit-o și un polițist

În faţa juraţilor, poliţistul a declarat că a distribuit fotografia din întâmplare și a negat orice afiliere cu nazismul.

După incident, poliţistul a fost condamnat la 10 luni de închisoare și a încasat o amendă de 6.300 de euro.