Ambasada SUA la București a făcut o postare pe Facebook în care amintește Rusiei că națiunile suverane au dreptul de a alege de sine stătător cu cine să facă alianțe, referindu-se la apropierea Ucrainei de NATO. „Rusia nu are niciun cuvânt de spus e acest subiect!”, se arată în textul postării.

„Rusia trebuie să se alăture restului lumii în secolul XXI.

În zilele noastre, națiunile suverane au dreptul de a alege liber ce aranjamente fac pentru securitatea lor, inclusiv în ce alianțe devin membre.

Relația dintre Ucraina și NATO este o chestiune ce privește exclusiv Ucraina și cei 30 de aliați NATO.

Rusia nu are niciun cuvânt de spus pe acest subiect!”, este scris în mesaj.

Amintim că Ambasada SUA din România a mai  trolat Federația Rusă cu un mesaj în care amintește despre invaziile armatei ruse în Republica Moldova (1991-1992), Georgia (anii 1990 și 2008) și Crimeea (2014). Mesajul a fost postat în contextul discuțiilor tensionate de la Bruxelles între NATO și Rusia provocate de acumularea agresivă de forțe militare rusești la frontiera cu Ucraina.

„Rusia a invadat Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat. Rusia a invadat Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 ... și nu a mai plecat.

Rusia a invadat Ucraina în 2014 ... și nu a mai plecat. Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la București.

Drept replică, Ambasada Rusiei a scris că de fapt este un stat care aduce pacea: „În Republica Moldova Rusia a oprit războiul civil.

În Osetia de Sud Rusia a protejat civilii și trupele ruse de menținere a păcii de agresiunea armată a regimului M.Saakașvili.

În Crimeea, populația locală, în cadrul unui referendum, a votat pentru reunificarea cu Rusia după ce neonaziștii au ajuns la putere la Kiev”.

În acest duel al replicilor s-a implicat și ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, care a postat următoarea replică:  „Niciodată nu am avut un război civil în R. Moldova. Punct”, atașând la aceasta decizia CEDO: Ilașcu v. Rusia și Moldova.