POLITICĂ

Suedia s-a pregătit de o nouă ameninţare din partea Federaţiei Ruse

Noua informaţie cu privire la o posibilă ameninţare din partea Rusiei a influenţat decizia autorităţilor din Suedia de a amplasa un contingent militar permanent pe insula Gotland din Marea Baltică, informează INTERFAX cu referire la THE LOCAL şi la publicaţia DAGENS NYHETER.

http://www.interfax.ru

Surse din guvernul suedez au confirmat pentru DAGENS NYHETER că este vorba de creşterea pericolului din partea Rusiei, dar au menţionat că esenţa lui e păstrată în secret chiar şi pentru ei, transmite LENTA.

https://lenta.ru

MAE al Rusiei: încălcările armistiţiului în Siria pun în pericol acordurile dintre Federaţia Rusă şi SUA

Moscova consideră că multiplele provocări din partea opoziţiei şi încălcările regimului de încetare a focului în Siria ameninţă acordurile ruso-americane, transmite TASS cu referire la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

http://tass.ru

Iar Ministerului Apărării din Federaţia Rusă consideră drept lipsită de sens respectarea unilaterală a armistiţiului în Siria, transmite EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Procurorul general al Ucrainei a prezis un Maidan pe Piaţa Roşie

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a exprimat convingrea că pe Piaţa Roşie din Moscova va avea loc un Maidan, când Ucraina va trăi mai bine decât Federaţia Rusă şi aceasta va începe a extinde spaţiul libertăţii pe teritoriul său. El a făcut această declaraţie în timpul şedinţei comitettului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), transmite LENTA cu referire la agenţia UNIAN.

https://lenta.ru

Rezultatele alegerilor în Duma de Stat a Federaţiei Ruse

Noul parlament a fost ales de mai puţin de 50% din cetăţenii ruşi. În Duma de Stat de legislatura a VII-a au intrat Rusia Unită, Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Echitabilă, scrie MEDUZA.

Rusia Unită va avea în noul parlament 343 de locuri, adică o majoritate constituţională, ceea ce îi va permite fracţiunii să schimbe, fără ajutorul altor forţe, legile constituţionale.

Pentru partidele liberale neparlamentare n-a votat aproape nimeni. Nici Iabloko, nici Parnas nu au reuşit să depăşească pragul de 5% la votul pentru circumscriţia federal.

https://meduza.io

În toate circumscripţile din Crimeea au învins candidaţii din partea Rusiei Unite, transmite TASS.

http://tass.ru

UE a refuzat să recunoască desfăşurarea alegerilor în Crimeea. Potrivit RUSSIATODAY, declaraţia a fost făcută de către reprezentantul UE, Federica Mogherini.

https://russian.rt.com

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului, Freedom House, a contestat, de asemenea, legitimitatea alegerilor în Duma de Stat a FR pe teritoriul Crimeii, transmite INTERFAX. Surse din cadrul organizaţiei au declarat că alegerile în Duma de Stat a Rusiei pe teritoriul Crimeii nu pot legitima puterea rusească în peninsulă.

http://www.interfax.ru

Iar OSCE a făcut o declaraţie cu privire la multiplele încălcări în procesul de vot, dar a menţionat liberalizarea acestui proces în Federaţia Rusă, informează DOJDI.

https://tvrain.ru

Între timp, preşedintele FR, Vladimir Putin, a declarat că victoria Rusiei Unite la alegeri este rezultatul reacţiei oamenilor la presiunea externă, la ameninţări şi sancţiuni, la încercările de a destabiliza situaţia din interior, transmite RBK.

http://www.rbc.ru

Kadîrov a acumulat la alegerile şefului Ceceniei aproape 98%

Şeful interimat al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, candidatul Rusiei Unite, a învins la alegerile conducătorului regiunii, informează LENTA.

https://lenta.ru

În favoarea sa au votat 97,94% din alegători. În afară de asta, Cecenia a devenit recordman la prezenţa la urne: mai bine de 94% din alegători, menţionează KOMSOLSKAIA PRAVDA.

http://www.stav.kp.ru

ECONOMIE

Ritmurile căderii veniturilor reale ale cetăţenilor ruşi au atins maximul în ultimii şapte ani

Veniturile băneşti reale ale cetăţenilor ruşi în august 2016 s-au micşorat cu 8% în termeni anuali. Despre asta informează DOJDI, cu referire la raportul Rosstat privind situaţia social-economică din Rusia.

https://tvrain.ru

Astfel, ritmurile căderii veniturilor reale continuă să se accelereze (în iunie căderea era estimată la 4,8%, în iulie – la 7,3%). Ultima dată veniturile s-au micşorat mai repede în decembrie 2008, informează RBK.

http://www.rbc.ru

Conform datelor citate, micşorarea continuă a veniturilor cetăţenilor ruşi se observă pe parcursul a 22 de luni la rând, menţionează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Lukoil e în fruntea clasamentului a 200 dintre cele mai mari companii particulare din Federaţia Rusă

Lukoil conduce al treilea an la rând în ratingul a 200 – cele mai mari – companii particulare din Rusia, întocmit de versiunea rusă a reviste FORBES, informează NEWSRU.

Conform rezultatelor anului 2015, venitul companiei a constituit 5153,5 miliarde de ruble (circa 7,3 miliarde de dolari).

http://www.newsru.com

Gazprom a revenit în troica celor mai mari companii energetice din lume

Gazprom a revenit printre primele zece, cele mai mari, companii din lume, conform versiunii S&P GLOBAL PLATTS. În ratingul anului 2016, compania rusă a ocupat locul al treilea, informează SLON.

https://slon.ru

Timp de un an, compania rusă a urcat de-odată 40 de rânduri – de la al 43-lea la cel de-al treilea loc. După cum menţionează RBK, pe locul al treilea în rating compania a fost, ultima dată, în anul 2011.

http://www.rbc.ru/

În top-5 al ratingului din 2016 au nimerit companiile americane Philips 66 şi Valero Energy Corp. Printre primii zece figurează: Lukoil, Rosnefti, compania indiană Reliance Industries Ltd., Surgutneftgaz şi compania americană Marathon Petroleum Corp., transmite TASS.

http://tass.ru

Banca Centrală a retras licenţele a trei bănci

Banca Rusiei a retras, cu începere din 19 septembrie, licenţele Băncii Comerciale Regionale şi ale băncilor Finprombank şi Rosinterbank (ultimele două intră în top10 al sistemului bancar din Rusia), transmite TASS.

http://tass.ru

Acest caz poate fi cel mai mare ca mărime a plăţilor de asigurare în istoria sistemului bancar rusesc. Agenţia de asigurare a depozitelor va trebui să le compenseze deponenţilor cea mai mare parte din 73 de miliarde de ruble (circa 1,1 miliarde de dolari), care se află pe conturile lor, menţionează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

SOCIETATE

În Rusia vor să creeze un Minister al Securităţii de Stat

Autorităţile din Rusia planifică, în cadrul reformei departamentelor de forţă şi apărare a legii, să creeze o nouă structură de forţă, care va prelua funcţiile Servicilului Federal de Securitate (FSB), ale Serviciului Federal de Protecţie şi Serviciului de Informaţii Externe şi va primi dreptul de a examina cazurile cele mai răsunătoare, scrie KOMMERSANT cu referire la sursele proprii. Noua structură, după cum scrie publicaţia, se va numi Ministerul Securităţii de Stat.

Este vorba, de fapt, de reîntoarcerea către FSB a funcţiilor Comitetului Securităţii de Stat – binecunoscutul KGB. Se presupune că reforma trebuie să fie încheiată până la alegerile preşedintelui Rusiei, din 2018.

http://kommersant.ru

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a confirmat informaţia mass-media cu privire la existenţa unor planuri de creare a unui minister al securităţii de stat, transmite TASS. „Nu, nu pot”, a răspuns el la rugămintea jurnaliştilor de a confirma datele publicate de KOMMERSANT.

http://tass.ru

Procurorul a cerut pentru bloggerul Nosik doi ani de colonie pentru extremism

Procurorul a cerut instanţei Presensk din Moscova să-l condamne pe jurnalistul şi managerul media Anton Nosik, acuzat de difuzarea materialelor extremiste, la doi ani de privaţiune de libertate, informeatză DOJDI.

http://www.interfax.ru

Bloggerul însuşi nu-şi recunoaşte vina şi consideră că îi va reuşi să se aleagă cu o amendă, transmite EHO MOSCVÎ. Pronunţarea verdictului în dosarul lui Anton Nosik este planificată pentru 3 octombrie.

http://echo.msk.ru

După cum informează KOMMERSANT, ancheta a considerat drept extremistă nota sa din LIVERJOURNAL, publicată la 1 octombrie 2015, după începerea campaniei militare a Rusiei în Siria. Atunci Anton Nosik a scris că „salută fierbinte” bombardarea Siriei şi va fi bucuros, „dacă ea va fi în genere ştearsă de pe faţa pământului”.

http://www.kommersant.ru

Rusia a prezentat pentru premiul „Oscar” pelicula lui Andrei Koncealovski, „Rai”

La şeidnţa Comitetului Oscar din Rusia, care a avut loc luni, la premiul „Oscar” din partea Rusiei a fost înaintat filmul lui Andrei Koncealovski, „Rai”, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Andrei Koncealovski a primit pentru „Rai” premiul pentru cea mai bună regie la festivalul de la Veneţia, menţionează MEDUZA.

https://meduza.io

În film se împletesc trei destine: al emigratei ruse Olga, aristocrată, participantă la Rezistenţa franceză, al francezului-colaboraţionst Jules şi al neamţului Helmut, ofiţer SS de rang înalt, informează TASS.

http://tass.ru

MOLDOVA

Meciul amical Rusia-România poate avea loc la sudul Federaţiei Ruse

Meciul amical cu participarea naţionalelor Rusiei şi României poate să aibă loc în unul dintre oraşele de sud ale ţării. Întâlnirea – care a fost planificată pentru 14 noiembrie – trebuia să aibă loc la Kazan, dar, din cauza condiţiilor meteorologice proaste, jocul, posibil, va fi transferat, informează ROSIISKAIA GAZETA, cu referire la ministrul Sportului, Vitali Mutko.

https://rg.ru

Moldova şi Qatar îşi intensifică cooperarea în domeniul agriculturii

Qatarul este gata să intensifice colaborarea cu Moldova în domeniul agriculturii şi să investească în dezvoltarea acestuia, transmite NOI.MD. Părţile au convenit în acest sens în cadrul întrevederii şefului Ministerului Agriculturii din Moldova şi ambasadorului Qatarului.

http://www.noi.md

SUA şi Suedia vor aloca 4 milioane de dolari pentru pregătirea programatorilor moldoveni

SUA şi Suedia vor finanţa crearea Centrului de pregătire a studenţilor-programatori, TekWill, de pe lângă Universitatea Tehnică a Moldovei, informează NM. Valoarea suportului nerambursabil din partea celor două ţări este de 4 milioane de dolari, iar centrul trebuie să devină operaţional către anul 2019. În centru vor investi, de asemenea, companiile Microsoft, IBM и Orange.

http://newsmaker.md

Aspiraţia Transnistriei de a intra în componenţa Federaţiei Ruse doar irită Moscova

Informaţiile privind dorinţa Transnistriei de a intra în Federaţia Rusă arată ca o încercare de a forţa mâna Kremlinului, ceea ce acestuia din urmă nu-i place. O asemenea opinie este exprimată în unul dintre materialele publicaţiei ruse VZGLEAD. Autorul articolului consideră că Kremlinul s-a eschivat de la decretul liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, de a unifica legislaţia Federaţiei Ruse şi a autoporclamatei republici nistrene, iar regiunea, în ultimii 15 ani, a stat pe marginea politicii ruseşte externe.

Mare politică în toate astea nu e, consideră autorul. Chiar Chişinăul a reacţionat la decretul preşedintelui trasnistrean în mod evident apatic şi doar pentru că nu putea să tacă în conformitate cu uzanţele.

„Singurul motiv real pentru reluarea acţiunilor militare sau pentru declanşarea unui proces real de integrare cu Rusia ar fi putut fi schimbarea statutului Republicii Moldova. De exemplu, unirea cu România”, se menţionează în material.

În afară de asta, autorul presupune că „alipirea la Rusia” e o temă în vogă, pe care Şevciuk o foloseşte în alegerile prezidenţiale. În calitate de altă versiune e invocată „teoria conspirologică”, cum că cineva de la Kremlin i-a cerut lui Şevciuk, exact la aniversarea de 10 ani, să demonstreze „intensificarea cursului de cooperare”.

http://vz.ru

În Moldova, la alegerile în Duma de Stat, au votat mai bine de 57 de mii de oameni

Conform datelor preliminare, mai bine de 57 de mii de cetăţeni ai Rusiei au votat la alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, informează SPUTNIK cu referire la Ambasada Rusiei în RM.

http://ru.sputnik.md

Partidul Rusia Unită a acumulat 83,2% de voturi la alegerile în Duma de Stat a Rusiei printre cetăţenii Rusiei, care locuiesc în Transnistria, menţionează NM cu referire la comunicatul CEC-ul din autoproclamata republică.

http://newsmaker.md

Tovarăşului de idei al lui Usatîi riscă 12 ani de puşcărie pentru furt de bani din bancomate în Taiwan

12 ani de puşcărie riscă un apropiat al liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, arestat în Taiwan pentru furtul din bancomate, informează BALTIONLINE.MD, cu referire la PUBLIKA.MD.

Procuratura din oraşul Taipei i-a acuzat pe trei membri ai unei grupări criminale internaţionale, care au furat din 51 de bancomate situate în inslula chineză mai bine de 2,5 milioane de dolari. Toţi sunt cetăţeni ai Moldovei. Unul dintre ei – Mihail Colibaba – s-a întâlnit de numeroase ori cu Usatîi la Moscova; de asemenea, l-a susţinut în timpul campaniei electorale.

http://baltionline.md