Cancelarul german Angela Merkel și-a încheiat în mod oficial mandatul de cancelar al Germaniei, punând astfel capăt unei perioade de aproape 16 ani în care a condus țara și unei prodigioase cariere în slujba Germaniei și a Europei. După 15 ani și 331 de zile (numărătoarea continuă), șefa guvernului federal va continua să asigure interimatul până când forțele politice vor ajunge la un acord privind formarea unui nou cabinet și numirea unui nou cancelar.

“După încă 4 ani de guvernare, președintele federal Frank-Walter Steinmeier i-a înmânat în mod oficial cancelarului Merkel certificatul de eliberare din funcție. De asemenea, miniștrii au primit certificatele de eliberare din funcție”, a transmis guvernul german într-un comunicat.

Guvernul de la Berlin a publicat și o fotografie de la Palatul prezidențial Bellevue în care Merkel și miniștrii federali, inclusiv potențialul viitor cancelar Olaf Scholz, au primit certificatele de eliberare din funcție din partea președintelui Steinmeier.

Potrivit Bundesregierung, asemenea cutumei constituționale, președintele federal a cerut cancelarului și cabinetului său să continue activitatea guvernamentală până la numirea unui nou guvern federal.

Germania se îndreaptă cu pași concreți mai aproape de formarea noului guvern, după ce SPD, Verzii și Liberalii au ajuns la un acord preliminar pentru formarea primului cabinet post-Merkel, creând premisele unei așa numite coaliții “semafor”.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere. Mai mult, în funcție de durata negocierilor post-electorale pentru constituirea unui nou guvern federal, Merkel are șansa de a-l detrona pe Kohl din poziția neoficială de cel mai longeviv cancelar postbelic al Germaniei.

Ca parte a acestor procesiuni de retragere, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au organizat la Consiliul european de săptămâna trecută o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său summit european înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. 

Despărțirea Angelei Merkel de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă. De asemenea, pe 30-31 octombrie ar urma să participe la ultimul său summit G20.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. Cel mai recent, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

De-a lungul celor aproape 16 ani la putere, Angela Merkel a colaborat cu patru președinți americani (George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden), patru președinți francezi (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande și Emmanuel Macron), cinci prim-miniștrii britanici (Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson) și alți zeci de lideri europeni, transatlantici și internaționali.

Sursa: caleaeuropeană.ro