Nava-școală a marinei ecuadoriene, un vas cu 3 catarge, a capturat în apele internaționale o barcă cu profil redus (LPV) - ambarcațiune folosită de traficanții de droguri, informează Institutul Naval al Statelor Unite (USNI), citând un comunicat al marinei ecuadoriene.

Bărcile cu profil redus sau așa-zisele narco-submarine sunt folosite des de către traficanți pentru a livra cocaină din America de Sud în America de Nord întrucât pot transporta cantități mari de droguri și se pot confunda ușor cu mediul înconjurător.

Incidentul a avut loc pe 22 octombrie în apele internaționale dintre zona economică exclusivă a Columbiei și cea a Ecuadorului. La bordul bărcii capturate se aflau trei ecuadorieni și un columbian, iar aceștia au fost reținuți și predați ulterior autorităților, alături de barca lor.

Marina ecuadoriană nu a precizat nicio informație despre posibilele narcotice aflate la bord. Potrivit USNI, pe baza imaginilor difuzate, vasul capturat ar fi putut să transporte între 1,5 și 6 tone de droguri. Totodată, vasul avea 3 motoare și se putea deplasa cu viteză mare. Faptul că a fost capturat de BAE Guayas poate sugera că rămăsese fără propulsie sau că plutea în derivă, deși este posibil să fi fost implicate și alte unități în urmărire.

Marina ecuadoriană a anunțat că și alte unități au participat la operațiune, coordonată alături de poliția ecuadoraină și serviciul său specializat în combaterea crimei organizate (ULCO).

Vasul BAE Guayas, lung de 78 de metri, se afla într-o cursă de instructaj când cei aflați la bord au interceptat vasul traficanților de droguri. Nava-școală poate transporta aproximativ 40 de marinari și 80 de cadeți. BAE Guayas a fost construit în Spania, în 1976, și are o velatură de 1410 metri pătrați pe care se bazează pentru propulsie, dar există la bord și un motor diesel de 700 de cai-putere. În 2016 vasul a făcut un voiaj în jurul Pământului, parcurgând 35.000 de mile marine.

Potrivit site-ului Maritime Executive, Guayas pornise pe 10 septembrie într-un voiaj de 70 de zile în Peru, Panama și El Salvador, având la bord un echipaj de 147 de oameni.

sursa: digi24.ro