Pe 26 octombrie, în Belarus a început o grevă la nivel național. Liderul opoziției din Belarus Svetlana Tikhanovskaya a anunțat despre desfășurarea acesteia după ce autoritățile nu au îndeplinit „ultimatumul poporului”. Angajații unui număr de întreprinderi de stat, de exemplu, Grodno Azot, Uzina de tractoare Minsk, Uzina Electrotehnică Minsk, Uzina de tractoare cu roți Minsk și Belorusnefti, s-au alăturat grevei. Muncitorii au organizat procesiuni pe teritoriile întreprinderilor unde muncesc, unii au protestat la punctele de control, unii dintre angajați nu au venit la muncă. Mașinile polițiștilor au fost observate la întreprinderile de stat. Multe companii spun oficial că continuă să lucreze.

Muncitorilor din multe companii private s-au alăturat grevei. Unii dintre ei au anunțat 26 octombrie ca zi liberă, alții au plecat în vacanțe nedeterminate sau au închis din motive tehnice, de exemplu, pentru inventariere. Printre acestea se numără centre medicale, magazine, baruri, cafenele, școli de limbi străine, săli de sport, agenții de turism, saloane de înfrumusețare și centre de servicii. La grevă participă și angajații MTS, care au participat la un protest (după care, conform informațiilor neconfirmate, au fost amenințați cu concedieri), transmite meduza.io.

Studenții universităților din Belarus au organizat mai multe proteste, polițiștii au efectuat arestări. Studenții BNTU și BSUIR au mărșăluit pe Bulevardul Independenței din Minsk, unde se află ambele universități. Unii dintre protestatari au fost reținuți de polițiștii împotriva revoltei nu departe de Piața Victoriei, relatează Euroradio. Mulți studenți, observând microbuzele polițiștilor care se apropiau, au fugit.

Studenții care protestează de la Universitatea Lingvistică de Stat din Moscova au mers și ei pe Bulevardul Independenței. Potrivit Tut.by, elevii au fost sprijiniți de profesori. Judecând după videoclipul Onliner, mai multe persoane au intrat pe carosabil. Când echipamentele speciale au ajuns la universitate, studenții au fugit la universitate, dar s-au întors când forțele de securitate au plecat.

Studenții Universității de Cultură de Stat din Belarus, Universității de Stat din Belarus, Universităților Pedagogice, Economice și Medicale desfășoară acțiuni de protest la Minsk. În unele universități, studenții au organizat proteste, în altele, zeci și sute de studenți au protestat, stând la intrările universităților lor. Canalele Telegram scriu că studenții de la diferite universități intenționează să se întâlnească lângă clădirea principală a Universității de Stat din Belarus pe Bulevardul Independenței. Studenții BrSTU protestează la Brest, studenții GrSU protestează la Grodno. Ministerul Educației din Belarus a declarat pentru RIA Novosti că mitingurile studențești sunt de natură vizată, iar procesul educațional din țară nu a fost perturbat.

Peste 100 de persoane au fost reținute în ziua grevei naționale din Belarus. Potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna, la ora 13:10, 103 persoane au fost reținute în toată țara. Majoritatea arestărilor au avut loc la Minsk. La Grodno au fost reținute cel puțin 32 de persoane, care dimineața au mers la un protest la intrarea întreprinderii „Grodno Azot”, relatează Onliner („Vesna” relatează până acum despre un număr mai mic de deținuți în Grodno). Detenții au fost efectuate și la Brest, Borisov, Novopolotsk și Mogilev.

Svetlana Tikhanovskaya a cerut companiilor private, comunităților religioase, organizațiilor culturale, sportive și companiilor IT să se alăture grevei. „La urma urmei, greva întreprinderilor de stat este o pârghie a presiunii economice. Iar greva companiilor private este o manifestare de solidaritate între toți și cu toți, iar acest lucru nu este mai puțin important. Oamenii care au decis să intre în grevă trebuie să vadă că nu sunt singuri în decizia lor”, a spus Tikhanovskaya.