Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat joi în Georgia pentru a cere eliberarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, încarcerat de la revenirea sa în ţară la începutul lunii octombrie şi care a început o grevă a foamei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cel puţin 50.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Libertăţii, în centrul capitalei Tbilisi, scandând numele lui Saakaşvili, potrivit estimării făcute de un corespondent al agenţiei franceze de presă.

"Eliberaţi-l pe Saakaşvili!", "Nu persecuţiei politice!", se putea citi pe pancartele agitate de manifestanţi.

Preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013, Mihail Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea sa dintr-un exil de opt ani şi trimis la închisoare pentru a executa o pedeapsă de şase ani de detenţie în urma condamnării pentru "abuz de putere".

Fostul preşedinte, devenit acum lider al opoziţiei, respinge această condamnare pe care o consideră drept motivată politic şi afirmă că a început o grevă a foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale.

Întemniţarea sa se înscrie în cadrul crizei politice care zdruncină Georgia după alegerile legislative din octombrie 2020, câştigate cu o majoritate slabă de partidul aflat la putere Visul Georgian, fondat de miliardarul Bidzina Ivanişvili, marele rival al lui Saakaşvili.

Fostul şef al statului, o personalitate carismatică tot atât de adulată pe cât de criticată, se întorsese în secret în Georgia la începutul lunii octombrie, în ajunul alegerilor municipale, cruciale pentru putere.

Scrutinul a fost câştigat în cele din urmă de partidul aflat la putere cu 46,7% din voturi, faţă de 30,6% pentru Mişcarea Naţională Unită (MNU), a lui Saakaşvili. Diversele partide de opoziţie au întrunit împreună 53% din voturi şi au denunţat fraude electorale masive.

În principalele oraşe, inclusiv la Tbilisi, al doilea tur de scrutin va avea loc în 30 de octombrie, între candidaţii partidului de la putere şi cei ai MNU.