Ca urmare a anunțului făcut de președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, Comisia Europeană a adoptat joi propunerea sa oficială de a face din 2022 „Anul European al Tineretului”, potrivit comunicatului oficial, citat de Calea Europeană

Europa are nevoie de viziunea, de angajamentul și de participarea tuturor tinerilor pentru a construi un viitor mai bun, mai ecologic, mai incluziv și mai digital. Prin această propunere, Europa se străduiește să le ofere tinerilor mai multe oportunități bune pentru viitor, se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, Comisia Europeană publică cel mai recent raport al UE privind tineretul, care oferă o imagine de ansamblu a situației tinerilor europeni în ceea ce privește educația, formarea, învățarea, ocuparea forței de muncă și participarea civică și politică.

Cu ocazia Anului European al Tineretului, Comisia în cooperare cu Parlamentul European, statele membre, autoritățile regionale și locale, părțile interesate și tinerii înșiși, intenționează:

  • să onoreze și să sprijine generația care a făcut cele mai multe sacrificii în timpul pandemiei, oferindu-le noi speranțe, putere și încredere în viitor, subliniind modul în care tranziția ecologică și digitală oferă noi perspective și oportunități;
  • să îi încurajeze pe toți tinerii, în special pe cei cu mai puține oportunități, care provin din medii defavorizate, din zone rurale sau îndepărtate, sau care aparțin unor grupuri vulnerabile, să devină cetățeni activi și actori ai schimbărilor pozitive;
  • să promoveze oportunitățile oferite de politicile UE pentru tineri în vederea sprijinirii dezvoltării lor personale, sociale și profesionale. Anul European al Tineretului va merge mână în mână cu punerea în aplicare cu a NextGenerationEU în ceea ce privește furnizarea locurilor de muncă, educație și oportunități de formare;
  • să se inspire din acțiunile, viziunea și perspectivele tinerilor pentru a consolida și revigora în continuare proiectul comun al UE, pornind de la Conferința privind Viitorul Europei.

„Pandemia le-a răpit tinerilor multe oportunități – de a se întâlni și de a-și face noi prieteni, de a experimenta și de a explora noi culturi. Deși nu putem să le redăm acel timp înapoi, vrem să desemnăm anul 2022 drept Anul European al Tineretului. De la climă la social și digital, tinerii se află în centrul priorităților noastre politice. Ne angajăm să îi ascultăm, așa cum facem în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, și dorim să lucrăm împreună pentru a modela viitorul Uniunii Europene. O Uniune este mai puternică dacă îmbrățișează aspirațiile tinerilor noștri”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Sursa citată reamintește că, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

Comisia Europeană își elaborează în prezent programul de activități, iar toate părțile interesate vor fi invitate să își prezinte ideile și propunerile. În colaborare cu alte instituții ale UE, cu statele membre, cu organizațiile societății civile și cu tinerii, Comisia va organiza o serie de activități pe parcursul anului la nivel european, național, regional și local și va lua în considerare noi inițiative.

Domeniul de aplicare al activităților va acoperi aspecte care îi afectează în principal pe tineri, urmărind prioritățile evidențiate în Obiectivele pentru tineret, cum ar fi egalitatea și incluziunea, durabilitatea, sănătatea mintală și bunăstarea, precum și ocuparea forței de muncă. Acestea vor implica tineri din afara UE. Comisia invită statele membre să numească un coordonator național responsabil cu organizarea participării la Anul European al Tineretului.

Propunerea Comisiei va fi acum discutată de Parlament și de Consiliu, cu luarea în considerare a avizelor Comitetului Economic și Social European și ale Comitetului Regiunilor. Evenimentele și activitățile sunt așteptate să înceapă în ianuarie.