Armata Statelor Unite a anunțat săptămâna trecută că Brigada de Aviație de Luptă a Diviziei 1 Cavalerie va fi detașată în această toamnă în Europa ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, lansată în 2014 în scopul reasigurării aliaților de flancul estic al NATO, iar printre statele în care vor staționa forțele americane se numără și România.

Brigada 1 Cavalerie Aeriană, care este staționată la Fort Hood, Texas, va înlocui Brigada de Aviație de Luptă a Diviziei 1 Infanterie pentru a sprijini angajamentul Statelor Unite în cadrul misiunii Atlantic Resolve, informează army.mil. Totodată, prezența brigăzii de aviație va fi dublată și prin dislocarea Brigăzii 4 de Asistenţă pentru Forțele de Securitate ale Armatei SUA

“Brigada 1 Air Cavalry este una dintre cele mai vechi și mai testate în luptă brigăzi din armata noastră”, a declarat generalul-maior John B. Richardson, comandantul general al Diviziei 1 Cavalerie.

“Divizia 1 Cavalerie este hotărâtă, în cel de-al 100-lea an al său, să furnizeze forțe pregătite de luptă capabile să desfășoare operațiuni terestre unificate oriunde în lume”, a completat el.

Brigada 1 Air Cavalry va servi ca brigadă de aviație de rotație în sprijinul operațiunii NATO menite să descurajeze agresiunea rusă în regiune.

Potrivit publicației Army Times, generalul-maior Joe Jarrard, comandantul general adjunct al Armatei SUA din Europa și Africa, a declarat că “prima rotație” a acestor forțe va fi de șase luni și se concentra pe prezența în “Georgia, Letonia, Macedonia de Nord, Polonia și România”.

Publicația militară Stripes notează că Brigada 1 Cavalerie Aeriană va trimite aproximativ 2.000 de soldați pentru a participa la Operațiunea Atlantic Resolve în țări precum Polonia, Lituania, Bulgaria și România.

“România va găzdui elemente din cadrul Brigăzii 4 de Asistență pentru Forțele de Securitate a SUA, fiind pentru prima dată când o unitate de acest fel este dislocată pe continentul european”, a anunțat și Ambasada României în SUA, într-o postare pe Facebook.

Operaţiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie 2014 pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Sursa: caleaeuropeana.ro