Medici, oameni de știință, agenții de informații și oficiali guvernamentali încearcă să afle ce cauzează „sindromul Havana” - o boală misterioasă care a lovit diplomați și spioni americani în toată lumea. Unii îl numesc un act de război, alții se întreabă dacă este o formă nouă și secretă de supraveghere - iar unii oameni cred că ar putea fi vorba doar de ipohondrie. Și totuși cine sau ce este responsabil pentru misteriosul sindrom?

În unele cazuri, totul a început cu un sunet, pe care oamenii s-au străduit să îl descrie. „Bâzâit”, „scrâșnet metalic”, „țipăt sâcâitor” au fost câtva dintre descrieri, potrivit BBC.

Simptome neobișnuite

O femeie a descris un zumzet scăzut și o presiune intensă în craniu; altul a simțit un puseu de durere. Cei care nu au auzit sunete au simțit căldură sau presiune. Unele dintre persoanele care au experimentat sindromul au rămas cu amețeli și oboseală luni întregi.

„Sindromul Havana” a apărut pentru prima dată în Cuba, în 2016. Primele cazuri au fost ale unor ofițeri CIA, ceea ce însemna că au fost păstrate la secret. Dar, în cele din urmă, informația a ieșit la lumină și anxietatea s-a răspândit. 26 de angajați ai Ambasadei din Cuba și membri ai familiilor lor au raportat o mare varietate de simptome.

După cinci ani, sunt sute de astfel de cazuri raporate, pe toate continentele, cu un impact real asupra capacității SUA de a opera în străinătate.

Descoperirea adevărului a devenit acum o prioritate de top pentru oficialii din domeniul securității naționale a SUA. Un oficial a descris-o drept cea mai dificilă provocare cu care s-au confruntat vreodată serviciile de infomații.

Dovezile au fost greu de găsit și evazive, dând naștere unor teorii care se bat cap în cap. Unii cred că e o boală psihică, alții - o armă secretă. Dar în baza puținelor dovezi existente, o teorie spune că microundele ar fi cel mai probabil vinovat.

Ce s-a întâmplat la Havana

În 2015, relațiile diplomatice dintre SUA și Cuba au fost restabilite după decenii de ostilitate. Dar în decurs de doi ani, „sindromul Havana” aproape că a închis ambasada, deoarece personalul a fost retras din cauza temerilor pentru sănătatea lor.

Inițial, s-a speculat că guvernul cubanez - sau o fracțiune dură care se opune îmbunătățirii relațiilor - ar putea fi responsabil, având un anumit tip de armă sonică. Serviciile de securitate din Cuba, la urma urmei, fuseseră temătoare în legătură cu un aflux de personal american și țineau strâns controlul asupra capitalei.

Această teorie a picat după ce cazurile s-au răspândit în întreaga lume.

Dar recent, o altă ipoteză a apărut - cu rădăcini în secretele întunecate ale Războiului Rece și în care ciocnesc știința, medicina, spionajul și geopolitica.

Continuarea pe Digi24