Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că privilegiază piste politice, în special o tentativă de ''destabilizare'' a ţării, după un atac eşuat asupra consilierului prezidenţial Serghii Şefir, relatează AFP.Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că privilegiază piste politice, în special o tentativă de ''destabilizare'' a ţării, după un atac eşuat asupra consilierului prezidenţial Serghii Şefir, relatează AFP.

"Trei ipoteze principale" sunt studiate, a declarat şeful poliţiei Igor Klimenko, enumerând pista unui atac legat de "atribuţiile oficiale" ale lui Şefir, cea a unei tentative menite "să facă presiune asupra liderilor" ucraineni şi cea a unei "tentative de destabilizare a Ucrainei".

În acest ultim caz, o "participare a serviciilor speciale străine la atac este o posibilitate", a adăugat Klimenko, referindu-se fără îndoială la Rusia, adversar geopolitic al Ucrainei.

Serghii Şefir, scăpat nevătămat din tentativa de asasinat, a apărut în cadrul unei conferinţe de presă de la Ministerul Interne şi a denunţat o tentativă de a-l "intimida" pe preşedinte.

"Volodimir Zelenski este o persoană cu o voinţă puternică şi nu este intimidat. El a ales calea cea dreaptă şi o va urma", a adăugat el.

Reacţionând la atac de la New York, unde se află în deplasare oficială la Adunarea Generală a ONU, Zelenski a promis "un răspuns puternic" la acest atac şi că va continua lupta "împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente", referire la promisiunea sa de a lupta împotriva influenţei oligarhilor.

Sursa: Agerpres.ro