Franţa a dezminţit 'oficial' miercuri informaţiile apărute anterior în cotidianul britanic The Telegraph potrivit cărora ea ar intenţiona să ofere Uniunii Europene locul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, relatează France Presse.

'Dezminţim oficial. Locul nostru este al nostru şi aşa va rămâne', a afirmat Palatul Elysee, reacţionând la un editorial apărut în ziarul britanic în care se afirmă că preşedintele Emmanuel Macron 'ar putea oferi locul (Franţei) la ONU' dacă UE îi va sprijini planurile privind crearea unei armate europene.

'Noi ne coordonăm cu UE atât cât este necesar şi în deplină suveranitate', a precizat Palatul Elysee în reacţia sa.

Franţa este unul dintre cei cinci membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, alături de China, SUA, Rusia şi Marea Britanie.

Articolul din The Telegraph a apărut în plină criză diplomatică între Paris, pe de o parte, şi Washington, Canberra şi Londra, pe de alta, în urma deciziei celor trei capitale de a încheia un parteneriat strategic în regiunea Indo-Pacifică, ceea ce a dus la pierderea de către Franţa a unui important contract privind vânzarea de submarine către Australia.

Mai mulţi responsabili politici francezi au reacţionat la apariţia acestui articol.

'Macron trebuie să dezmintă de urgenţă. Franţa nu-şi va da niciodată locul său în Consiliul de Securitate al ONU. Cine ar risca să fie acuzat de înaltă trădare?, a scris într-o postare pe Twitter Jean-Luc Melenchon, fost candidat al stângii radicale la alegerile prezidenţiale din 2017.

'Dacă aceste informaţii sunt exacte atunci este vorba de un act de trădare faţă de naţiune. Dacă nu, Emmanuel Macron trebuie să o spună repede', a reacţionat tot pe Twitter Marine Le Pen, candidata extremei drepte la viitoarele alegeri prezidenţiale de anul viitor.

Sursa: agerpres.ro