Slovacia a anunţat miercuri 1.180 de noi cazuri de coronavirus, un vârf al numărului zilnic înregistrat după luna aprilie, în timp ce ţara de 5,5 milioane de locuitori trece printr-o creştere puternică a infecţiilor, informează Reuters.

Guvernul a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca numărul zilnic de infecţii să crească la 1.500-3.000 până la sfârşitul lunii septembrie în ţara central-europeană.

Statul a înăsprit măsurile antiepidemice pe o bază regională, inclusiv obligaţia de purtare a măştii şi introducerea restricţiilor în unele servicii şi activităţi.

Ministerul Sănătăţii a declarat miercuri că aproape 76% dintre noile cazuri s-au înregistrat printre persoanele nevaccinate. Numărul include doar cazuri confirmate prin teste PCR de laborator, nu şi teste rapide antigen COVID-19.

Spitalele tratează 437 de pacienţi cu sau suspectaţi de COVID-19 şi 84% dintre aceştia nu au fost vaccinaţi, potrivit ministerului. Numărul este o fracţiune a vârfului de aproape 4.000 atins în martie. Guvernul se aşteaptă ca spitalizările zilnice să ajungă la 75-100 la sfârşitul lunii.

Slovacia a fost una dintre cele mai lente ţări din UE în legătură cu vaccinarea, cu scepticismul faţă de vaccinare susţinut de partide de opoziţie inclusiv de fosta formaţiune de guvernământ Smer a ex-prim-ministrului Robert Fico, care a declarat că nu se va lăsa vaccinat.

Ţara a raportat marţi că 2,3 milioane de persoane erau pe deplin vaccinate.

Date de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) din 12 septembrie arătau că 50,2% din populaţia adultă slovacă era complet vaccinată, a cincea cea mai mică rată dintre 30 de ţări europene.

Sursa: agerpres.ro