Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a lui Alexander Litvinenko, care a murit într-o agonie cumplită după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv, transmite Reuters.

"Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit", a spus Curtea.
Rusia a negat tot timpul că ar avea vreo implicare în otrăvire.

"Curtea a concluzionat, mai ales, că există un puternic caz prima facie că, în otrăvirea domnului Litvinenko, domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus", se spune în comunicatul oficial.

În 2016, o anchetă britanică a ajuns la concluzia că probabil că Putin a aprobat operațiunea serviciilor rusești din Londra.

De asemenea, ancheta a arătat că fosta gardă de corp FSB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au desfășurat asasinatul ca parte a unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.

După ce s-a mutat în Marea Britanie, Litvinenko, fost ofițer FSB ce a făcut dezvăluiri despre serviciul secret rusesc, a devenit un critic vocal al președintelui Vladimir Putin.
 
Sursa: hotnews.ro