Scrutinul parlamentar din Rusia, care începe vinerea aceasta și se termină duminică, oferă teoretic cetățenilor șansa de a alege între Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, și alte 10-12 grupări politice de opoziție. Criticii regimului de la Moscova atrag însă atenția că mulți dintre candidații opoziției adevărate au primit interdicție de a intra în alegeri, iar pe buletinul electoral se găsesc acum doar oameni agreați de putere, o tactică obișnuită pentru democrația controlată din Rusia, scrie BBC News, citată de Libertatea

Posterele electorale din Moscova, care anunță scrutinul parlamentar de weekendul acesta din Rusia declară, incluziv: „Împreună alegem!”. Dar criticii spun că sloganul este înșelător și că în Rusia autoritățile aleg cine se află pe buletinul de vot și cine nu.

„Alegerile noastre sunt ca teatrul de păpuși”, spune pentru BBC sociologul Vladislav Inozemțev.

„Mulți candidați independenți nu au avut voie să candideze”, explică el. Lista politicienilor și a activiștilor excluși de la aceste alegeri parlamentare și de la alegerilor locale conține nume cunoscute din opoziție.

„Aleksei Navalnîi este în închisoare și toată echipa sa este scoasă de pe buletinul de vot. Ilia Iașin și Lev Schlossberg (politicieni de opoziție, n.r.) au fost de asemenea interziși”, spune și fostul parlamentar Dmitri Gudkov.

La începutul acestui an, și Gudkov și-a anunțat planul de a candida din nou pentru parlament. Poliția i-a percheziționat apartamentul și casele membrilor familiei. El și mătușa sa au fost arestați. „Tatălui meu i-a fost transmis un mesaj”, spune Gudkov.

„Mesajul era că dacă rămân în Rusia, mătușa mea și cu mine vom fi trimiși în închisoare. Aveau de gând să îmi folosească mătușa ca ostatică”, spune Gudkov.

El a părăsit între timp Rusia și s-a refugiat în Bulgaria.

„Popularitatea lui Putin este în scădere. Autoritățile nu vor niciun deputat independent în parlament. De aceea au scăpat de toți liderii proeminenți ai opoziției. Serviciile de securitate, poliția și procurorii sunt cheia victoriei pentru forțele lui Putin”, mai spune Gudkov.

Realitatea vieții de activist de opoziție în Rusia

După arestarea și încarcerarea lui Navalnîi, autoritățile au declarat organizația acestuia „extremistă” și au interzis-o. Orice persoană care avea conexiuni cu mișcarea s-a trezit cu interdicția de a mai candida în alegeri. Violetta Grudina, spre exemplu, conducea filiala din Murmansk a organizației lui Navalnîi. Ea spune că autoritățile au făcut mari eforturi pentru a-i interzice să candideze.

„Timp de 20 de zile am fost spitalizată forțat într-o secție COVID”, explică Grudina. „M-au izolat, printr-o decizie a tribunalului, pentru a nu putea să-mi depun candidatura”, spune ea.

„M-am simțit ca într-un thriller TV. Dar asta este realitatea vieții pentru un activist de opoziție din Rusia lui Putin”, adaugă Grudina. Suporterii Kremlinului neagă că oponenții politici au primit interdicție în masă pentru a candida.

„Vorbim despre câteva persoane”, explică senatorul Andrei Klimov, un înalt oficial din partidul Rusia Unită, aflat la guvernare.

„Au primit interdicție nu din cauza pozițiilor politice, ci din cauza anchetelor penale care îi vizează. În țara mea, situația electorală este mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea din alte țări”, spune el.

Observatorii se așteaptă la fraude

Golos, o organizație independentă de monitorizare a alegerilor nu este de acord cu ce spune Klimov.

„Vedem chiar acum că autoritățile ruse pot descalifica orice candidat care le displace”, explică co-președintele Golos, Stanislav Andreiciuk. „Ne așteptăm de asemenea la o fraudă importantă și la falsificări. În aceste alegeri vom avea și vot online, care este lipsit de transparență. Și vom avea trei zile de votare. Am avea nevoie de aproape jumătate de milion de observatori la secțiile de votare. E un număr uriaș”, spune el.

Golos a criticat și decizia autorităților de a interzice accesul public la camerele video din secțiile de votare. Asta după ce în anii precedenți, unele camere par să fi surprins funcționari din secții care băgau buletine în urne. Klimov spune că toți candidații și observatorii vor avea acces la aceste imagini însă.

Presa indezirabilă

Înaintea alegerilor, nu doar oponenții Kremlinului s-au aflat sub presiune, ci și jurnaliștii. Autoritățile au catalogat ziariștii independenți drept „agenți străini”.

„Viteza cu care a fost făcut acest lucru are legătură cu alegerile”, crede jurnalistul din Novosibirsk Petr Maniakhin. El observă însă că măsurile sunt „o continuare logică a ceea ce se întâmpla deja: distrugerea principalelor forțe de opoziție”.

„Este logic pentru ei să distrugă presa independentă”, spune Maniakhin. Jurnalistul a lucrat pentru site-ul Proekt, care publica investigații despre elitele politice și economice ale Rusiei. În iulie, autoritățile au declarat Proekt drept „organizație indezirabilă”. Au mai anunțat că mai mulți jurnaliști ai site-ului, inclusiv Maniakhin, sunt „agenți străini”.

„Acum am o mulțime de restricții legale. La fiecare trei luni trebuie să trimit raport la Ministerul Justiției cu veniturile și cheltuielile. Vor să știe pe ce îmi cheltui banii, de fiecare dată când merg la cumpărături sau când folosesc transportul public. Și este mai greu pentru mine să găsesc de muncă, deoarece eticheta de agent străin sperie oamenii”, explică jurnalistul.

Rusia Unită, în scădere de popularitate

Cel puțin pe hârtie, alegătorii au de făcut o alegere, în acest scrutin. Rusia Unită, partidul care îl susține pe Vladimir Putin, nu este singura opțiune, cetățenii putând alege unul dintre celelalte 10-12 partide aflate pe buletin, de la comuniști la naționaliști. Dar aceste partide sunt aprobate de Kremlin. Ele au voie să participe la alegeri deoarece nu sunt văzute ca o amenințare. Sunt oponenți agreați de un sistem al „democrației controlate”, unde cel care controlează este Kremlinul, scrie BBC.

Chiar și așa, Rusia Unită a scăzut în sondaje în ultimii ani, ceea ce înseamnă că acest control al sistemului a devenit ceva mai complicat. Un pericol pentru Kremlin îl reprezintă în continuare Aleksei Navalnîi, care are un plan, din închisoare: „votul inteligent”. Opozantul a cerut rușilor să voteze pentru candidatul din fiecare circumscripție – aprobat de echipa lui Navalnîi – care are cele mai mari șanse să îl învingă pe reprezentantul Rusiei Unite.

Scopul: reducerea majorității parlamentare a Rusiei Unite, chiar dacă acest lucru nu schimbă în mod substanțial echilibrul real al forțelor politice.

Autoritățile au reacționat blocând accesul la site-ul lui Navalnîi și descărcarea unei aplicații care indica alegătorilor ce candidați să voteze. Moscova a acuzat și Washingtonul că a oferit sprijin tehnic inițiativei lui Navalnîi. Este neclar care va fi impactul inițiativei.

„Rușii nu au o nevoie naturală profundă pentru libertățile democratice”, crede sociologul Vladislav Inozemțev. „Oamenii se obișnuiesc cu un sistem politic sau un regim. Dacă acesta nu le afectează viața de zi cu zi, atunci îl pot tolera pentru o lungă perioadă de timp”, explică el.