OPINII

FR şi SUA nu le arde de „marea cârdăşie”

Vicepreşedintelel Fondului Carnegie pentru Pace, Andrew Weiss, consideră că modelul relaţiilor dintre FR şi SUA, când ambele părţi abordează în mod lucid şi serios managementul riscurilor, acum e mai de preferat decât caruselul american al iluziilor şi decepţiilor reciproce din ultimii 25 de ani, care a atins punctul cel mai de jos din toată istoria.

În opinia lui Weiss, cauza rezidă în faptul că difergenţele dintre SUA şi Rusia sunt mult mai adânci decât pare la prima vedere. Un salt adevărat în relaţii este cu putinţă doar în cazul în care una din părţi va regândi pe neaşteptate principiile fundamentale ale politicii şi intereselor sale. Din punctul de vedere al SUA, cedările vor însemna abdicarea de la principii şi subminarea influenţei globale a SUA, precum şi a temeliilor ordinii mondiale. Nici preşedintele Putin nu intenţionează să-şi schimbe politica, mai ales că politica aceasta e susţinută de majoritatea ruşilor. Şi problema pentru America nu constă în Putin şi anturajul său, ci în principiile de profunzime ale politicii externe ruse – ţara ca cetate asediată.

Spaţiul pentru „marea tranzacţie” între Rusia şi SUA este limitat de faptul cât de contrar îşi înţeleg părţile interesele în domeniul securităţii şi de cât de lipsite de importanţă sunt celelalte puncte de tangenţă (cultură, sfera umanitară etc.). De principala chestiune pentru cele două părţi nu e cum să-şi înbunătăţească relaţiile, ci cum să facă astfel, încât relaţiile respective să înceteze a mai bascula pe muchia confruntării militare. Unul dintre principalele instrumente în acest sens trebuie să fie restabilirea canalelor de comunicare.

În domeniul securităţii, între SUA şi Rusia sunt patru teme a căror discuţie serioasă este acum necesară, consideră Weiss. Prima este operaţiunea în spaţiul cibernetic. Cea de-a doua – dialogul dintre militari întru prevenirea incidentelor. Mecanismele din timpurile războiului rece nu funcţionează, în multe cazuri din pricina tacticii Rusiei de creştere premeditată a riscurilor. Tema a treia – Ucraina. Aici, evident, SUA şi FR nu au deocamdată posibilitatea de a conveni asupra strategiei de rezolvare a crizei, de aceea trebuie preferată de-escaladarea conflictului. În fine, cea de-a patra temă – reglementarea în Siria. SUA şi Rusia trebuie să încerce a colabora în ceea ce priveşte instituirea regimului de încetare a focului, livrarea de loturi umanitare pentru civili, iar mai departe – să se coopereze în vederea viitorului tranzit.

http://carnegie.ru/ 

Valeri Solovei: Kievul a nimerit din nou în capcana Moscovei

Elita politică a Ucrainei a nimerit din nou în capcana Moscovei – „isteria” Kievului, legată de faptul că Rusia va fi reprezentată la concursul internaţonal de cântece de o initerpretă care este şi invalid de gradul I – Iulia Samoilova – este încă o dovadă că în „nedesţelenita” acum nu există „norme etice minime”. Opinia a fost pronunţată într-un interviu pentru RIA NOVOSTI de politologul rus Valeri Solovei.

Potrivit afirmaţiilor sale, FR a folosit un procedeu de manipulare, trimiţând o astfel de participantă la concurs, iar „ucrainenii au căzut cu plăcere în această capcană manipulatoare”. În loc să spună: „Noi suntem gata să-l primim pe orice participant, deoarece e un concurs de cântece, nu unul politic”, ei au organizat o isterie în masă, consideră Solovei.

În opinia sa, felul în care va proceda Rusia va depinde de ce vor face şi spune autorităţile din Kiev în zilele apropiate. „Eu nu aş fi exclus o inversare, inclusiv refuzul de a participa la concurs. Dar Rusia va face asta doar dacă Ucraina va persevera şi mai departe în această capcană şi va arăta astfel cu totul disgraţios”, a continuat politologul.

În acelaşi timp, expertul a atras atenţia asupra faptului că orice gesturi între cele două ţări au, acum, un „subtext politic”. El a menţionat că o nouă fentă agresivă a Kievului în direcţia Moscovei s-a suprapus pe altă „isterie”: închiderea hotarelor între republicile Doneţk şi Lugansk şi Ucraina. Ca urmare, potrivit politologului, Ucraina va arăta ca o ţară care încalcă normele bunei-cuviinţe şi ale eticii minimale.

https://newdaynews.ru/ 

Poate demisiona Dmitri Medvedev?

Şeful guvernului FR, Dmitri Medvedev, în ultimele săptămâni s-a pomenit în centrul unui scandal de proporţii, generat de investigaţia opozantului Alexei Navalnîi asupra averii de milioane a premierului. Pe urmă, potrivit lui Putin, Medvedev „a făcut gripă” şi, din această cauză a lipsit de la şedinţa guvernului. Apoi n-a venit la şedinţa Consiliului de Securitate al FR. Experţii cu care a discutat ZNAK.COM menţionează că primul ministru şi anturajul său au ales o tactică ineficace de apărare. Totuşi, Medevedev îşi va păstra, mai degrabă, funcţia până la alegerile din 2018.

Politologul Abbas Galleamov consideră că a reacţiona „frontal” nu se putea, deoarece asta ar fi însemnat victoria lui Navalnîi. În opinia sa, anturajul lui Medvedev ar fi trebuit să organizeze un „val de comentarii ale experţilor”, care ar fi spus că acum poziţiile premierului se vor consolida, deoarece atacul s-a dovedit fără conţinut şi, în genere, Putin nu agreează să-i fie atinşi oamenii”. Dar lucrul acesta n-a fost făcut. „Medvedev pur şi simplu s-a îmbolnăvit. Galleamov consideră că Putin nu-l va demite, deşi influenţa premierului asupra treburilor ţării va scădea. „De dânsul şi aşa lumea nu prea ascultă, iar acum impresia de «raţă mută» s-a instalat şi mai tare”, a remarcat el.

Şeful Institutului Internaţional de Expertiză Politică, Evgheni Mincenko, consideră că apărarea lui Medvedev e de nota „trei cu plus”. Potrivit afirmaţiilor sale, accentul pe condamnarea lui Navalnîi n-a prea fost reuşit, deoarece avem de-a face cu arhetipul „omului condamnat, care a suferit pentru adevăr”. „Asta îi dă puteri lui Navalnîi, nu-l slăbeşte. În schimb, comutarea chestiunii în planul cui dintre grupurile de elită îi este rentabil atacul asupra lui Medvedev s-a dovedit îndreptăţită. Un prejudiciu fatal nu a avut loc”, consideră Mincenko.

Apropo, în cercurile conducătoare umblă vorbă că la finele anului 2011 Putini i-a promis lui Medvedev: în schimbul refuzului lui Dmitri Anatolievici de a candida pentru cel de-al doilea termen, lui i se garantează fotoliul de premier până în anul 2018, scrie publicaţia.

https://www.znak.com/ 

NOUTĂŢI

Peskov a spus că Putin nu are remuşări din cauza Crimeii

Într-un interviu pentru RBC, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat: conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu va fi rezolvat repede. Potrivit afirmaţiilor sale, în actualele condiţii „nici nu e prea important” când Ucraina va recunoaşte Crimeea ca fiind a Rusiei.

http://www.rbc.ru/

El a declarat, de asemenea, că preşedintele FR, Vladimir Putin, nu-şi regretă acţiunile în legătură cu Crimeea şi că el „iarăşi şi iar ar fi procedat astfel”, transmite REPUBLIC.

https://republic.ru/

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR a mai spus că preţul pentru alipirea Crimeii este „suportabil”, transmite DOJDI. „Asta este chiar acea cotitură istorică, asta e, mai degrabă, salvarea unui întreg popor. Reunirea poporului cu ţara sa”, a spus Peskov.

https://tvrain.ru/ 

Câteva mii de locuitori ai Petersburgului au ieşit la un miting împotriva transmiterii Catedralei Sf. Isaac BOR

Câteva mii de oameni au ieşit la 18 martie în apărarea Petersburgului. Evenimentul a durat două ore, la final a fost adoptată o rezoluţie în care activiştii au cerut, inclusiv, să nu fie transmisă catedrala Sf. Isaac Bisericii Ortodoxe Ruse, scrie FONTANKA.

http://www.fontanka.ru/

În ianuarie 2017, guvernatorul Petersburgului, Gheorghi Poltavcenko, a declarat că autorităţile orăşeneşti vor transmite catedrala sub conducerea BOR pe o durată de 49 de ani. De atunci, locuitorii oraşului au ieşit de câteva ori la acţiuni de protest; adepţii deciziei luate de autorităţi au organizat, şi ei, pichetări, reaminteşte MEDUZA.

https://meduza.io/

În afară de asta, în instanţă au fost intentate câteva procese privind legitimitatea transmiterii catedralei către BOR. Unul dintre dosare a fost încheiat la mijlocul lunii martie, iar pe altele două instanţa le-a respins, informează REPUBLIC.

https://republic.ru/ 

Directorul executiv al Roscosmos a fost găsit mort în izolatorul din Moscova

Directorul executiv al corporaţiei de stat Roscosmos, Vladimir Evdokimov, arestat sub acuzaţia de fraudă, a fost găsit mort în celula de izolator, informează KOMMERSANT. Pe corpul lui Evdokimov au fost depistate răni în regiunea inimii şi gâtului.

http://www.kommersant.ru/

Evdokmov putea să fie victima răuvoitorilor asupra cărora dispunea de informaţii utile anchetei, a comunicat pentru INTERFAX o sursă familiarizată cu situaţia.

http://www.interfax.ru/

Evdokimov a fost arestat la 1 decembrie 2016. El a fost acuzat de implicare în maşinaţiuni cu livrarea de utilaje. Ca urmare a substituirii componentelor scumpe cu altele mai ieftine, cei în cauză, potrivit anchetei, au furat nu mai puţin de 200 de milioane de ruble, informează ZNAK.COM.

https://www.znak.com/

MOLDOVA

Dodon vrea ca Rusia să-i îndeplinească promisiunile preelectorale

Vineri, la Kremlin au avut loc discuţia preşedinţilor FR şi Moldovei, Vladimir Putin şi Igor Dodon. Liderul Moldovei a cerut prelungirea termenului de amnistie a migranţilor după 20 martie, ca de această posibilitate să profite cât mai mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează în FR. Putin a spus că prelungirea va avea loc. În afară de asta, şeful RM a rugat să fie examinată chestiunea privind încheierea unui acord asupra cetăţeniei duble, astfel încât compatrioţii moldoveni, care locuiesc permanent în Rusia, să nu fie nevoiţi să renunţe la cetăţenia RM, scrie KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Dorinţa lui Dodon de a demonstra succese pe direcţia rusă are la bază nevoia de a-şi îndeplini promisiunile preelectorale, scrie NM. Dar Dodon nu dispune de pârghii în vederea unor hotărâri importante, de aceea el are nevoie de susţinerea Moscovei, care tocmai se ocupă de îndeplinirea promisiunilor lui preelectorale.

În opinia experţilor, scopul unei asemenea colaborări asimetrice este obţinerea de către Dodon a unei puteri reale în ţară. „FR îi acordă lui Dodon un credit de urgenţă, ajutându-l să-şi ridice popularitatea pe contul deschiderii exporturilor în FR, a rezolvării problemelor cetăţenilor RM. Asta va însemna un rezultat mult mai serios pentru partidul preşedintelui la alegerile paarlamentare din anul viitor”, consideră ei.

http://newsmaker.md/ 

MAE al Transnistriei a făcut o declaraţie cu privire la „o nouă acţiune inamicală” a Chişinăului

MAE al RMN a difuzat o declaraţie în care se spune despre reţinerea pe traseul Bender-Chişnău a automobilului vicepreşedintelui Consiliului Suprem al Transnistriei, Galina Antiufeeva, care pleca la aeroportul din Chişinău pentru a zbura la Moscova, informează NM. Potrivit MAE al RMN, situaţia a putut fi deblocată după implicarea reprezentantului politic al Tiraspolului.

http://newsmaker.md/

MAE al RMN a calificat incidentul drept „o nouă acţiune inamicală a Moldovei”, care este menită „să saboteze dialogul concret în procesul de negocieri”, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. În legătură cu asta, Tiraspolul îşi rezervă dreptul de aplicare a formelor corespunzătoare de reacţcie”.

https://novostipmr.com/