“Acțiunile agresive ale Kremlinului sunt fără precedent în epoca modernă. Invadarea statelor vecine, atacuri cu bombe și uciderea civililor, prima anexare de după cel de-al Doilea Război Mondial a unui teritoriu străin din Europa, încălcări frecvente ale forntierelor altor state, rapirea unor cetățeni străini, hărțuirea diplomaților străini sau atacuri cibernetice masive reprezintă instrumentele regimului actual din Rusia“, este precizat în cadrul unei scrisori înaintată șefei diplomației europene, Federica Mogherini, semnată de diferiți experți în materie de securitate, de la fostul președinte al Estoniei și colaborator al Centrului pentru Securitate și Cooperare, Universitatea Standford, Thomas Hendrik Ilves, până la câștigătoarea Premiului Pulitzer, specializată pe spațiul sovietic și ex-sovietic, Anne Applebaum.

Toate aceste incidente sunt însoțite de o campanie de dezinformare masivă, brutală, agresivă, aflată în plină desfășurare. O campanie care a fost observată în Europa în ultimii trei ani, găsind metodele de amplificare și multiplicare a mesajelor sale – care are drept scop destabilizarea societăților noastre, amestecul în alegerile și referendumurile noastre, dar și destrămarea Uniunii Europene prin sprijinirea celor care doresc să o distrugă. Rusia a construit o rețea largă de comunicații în aproape toate statele membre, platforme care deja funcționează de foarte mult timp și care au rezultate notabile care nu pot fi șterse fără un efort considerabil menit să combată acest lucru”, au descris experții în materie de securitate.

Aceștia au criticat refuzul de admite că cineva lucrează la “a dinamita societățile noastre și la a distruge ordinea mondială stabilită după cel de-al Doilea Război Mondial, care a asigurat o perioadă de pace și prosperitate fără precedent“.

În scrisoare, semnatarii lipsa de luare de poziție a șefei diplomației europene. “În ciuda acestor amenințări evidente, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Secritate, Federica Mogherini, și-a petrecut ultimii doi ani încercând să evite să desemneze Rusia ca prinicipal generator de dezinformare”.

Aceștia evidențiază lipsa de acțiune a Uniunii Europene față de amenințarea reprezentată de Rusia. “În ciuda solicitărilor făcute de Parlamentul European pentru consolidarea grupului de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, East Stratcom Task Force, însărcinat cu operațiunile ruse de dezinformare, acest lucru nu s-a întâlmplat. Potrivit deciziilor Federicăi Mogherini, Uniunea Europană nu cheltuie nimic pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme existente – o campanie de dezinformare, care reușește cu succes să submineze societățile noaste democratice”, menționează experții în materie de securitate.

Aceștia au subliniat că “lucrul potrivit de făcut este acela de a tripla capacitatea grupului de lucru al Serviciului European de Acțiune Externă, East Stratcom Task Force, și de a oferi un buget unic de milioane de euro, cu scopul de a-și îndeplini obligațiile mandatului“.

“Bazându-ne pe dovezile multiple, este clar că Vladimir Putin dorește să distrugă ordinea gloablă liberală și face tot posibilul să-și atingă acest obiectiv. Acesta încă își găsește aliați în Europa. Cerem liderilor democratici să înceapă să ia în serios această amenințare și să considere acest lucru o problemă impotantă în materie de securitate. Avem nevoie ca liderii noștri să le spună instituțiilor de securitate să facă publice acțiunile Kremlinului și actorii acestora. Europenii trebuie să știe de către cine sunt manipulați “, au solicitat semnatarii în cadrul scrisorii.

În încheiere, aceștia i-au atras atenția Federicăi Mogherini că “dușmanii democrației vor continua să câștige, dacă nu vei face nimic pentru a răspunde acestei amenințări. Prejudiciul adus societăților noastre poate fi greu de reparat. Acum este momentul pentru a acționa.”

sursa: Calea Europeană