Ar fi o onoare pentru Europa să acorde azil politic atletei bieloruse Krystsina Tsimanouskaya, a spus ministrul pentru Afaceri Europene din Franța, Clement Beaune, luni, în contextul cele mai noi controverse în care a fost implicat regimul Lukașenko la Jocurile Olimpice de la Tokyo, conform Reuters.

Krystsina Tsimanouskaya, care urma să participe la proba de sprint 200 de metri, a fost scoasă din lot și dusă cu forța la aeroport pentru a fi dusă înapoi în Belarus după ce a criticat antrenorii și autoritățile de la Minsk.

I s-a cerut să participe la alte probe pentru care nu era pregătită după ce alte sportive din lotul bielorus au fost declarate ineligibile, iar după ce a refuzat, comitetul olimpic bielorus a cerut întoarcerea ei în țară.

Ulterior, Tsimanouskaya a cerut ajutorul autorităților japoneze și a spus că își dorește să solicite azil politic într-o țară din Uniunea Europeană. La puțin timp, Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să îi ofere sportivei o viză.

Ajunsă la ambasada Poloniei de la Tokyo, Tsimanouskaya a anunțat că va cere azil politic în Polonia. Autoritățile poloneze au anunțat că îi oferă o viză umanitară atletei.

Sursa: digi24.ro