Alergătoarea din Belarus, Kristina Timanovskaia, care a fost suspendată de la Jocurile Olimpice după ce a criticat conducerea echipei naționale a primit viză umanitară poloneză, a anunțat pe Twitter , ministrul adjunct de externe al Poloniei, Marcin Pshydach.

Kristina Timanovskaia, atleta bielorusă care a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus înainte de încheierea competiției este în continuare în Tokyo, în siguranță, au confirmat organizatorii Jocurilor Olimpice. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să-i ofere atletei o viză de ședere, relatează BBC.

Kristina Timanovskaia, în vârstă de 24 de ani, a rămas peste noapte într-un hotel la aeroportul Haneda din Tokyo. Ea spune că a fost dusă cu forța la aeroport, duminică, pentru că i-a criticat pe antrenorii lotului bielorus. Autoritățile bieloruse susțin că motivul pentru care s-a luat decizia este „starea emoțională” a atletei.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spune sportiva, într-un videoclip.

Luni, Polonia și Cehia au anunțat că sunt gata să-i ofere o viză de ședere atletei. Ea a spus, anterior, că vrea azil politic într-o țară din Europa.

 Luni, la o conferință de presă în Tokyo, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, Mark Adams, că Timanovskaia se află în grija autorităților japoneze. El a mai spus și că agenția pentru refugiați a ONU este implicată.

Adams a mai spus și că a cerut Comitetului Olimpic Național al Belarusului să prezinte un raport scris în ce privește situația.

Kristina Timanovskaia urma să participe la competiția de sprint 200 de metri, luni, însă s-a plâns că a fost forțată să participe la o altă cursă după ce niște coechipiere au fost declarate ineligibile.

Situația de la Jocurile Olimpice reprezintă cea mai nouă controversă în care este implicat regimul Lukașenko din Belarus.

Soțul și copilul Kristinei Timanovskaia au părărsit Belarusul și se află acum în Kiev. 

Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, se află în centrul atenției internaționale de a anul trecut, după ce a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și după ce a reprimat cu brutalitate protestele care au erupt în urma acestor. Mai recent, Lukașenko a deturnat o aeronavă Ryanair pentru a aresta un disident politic și a fost sancționat economic de Uniunea Europeană.