Mii de oameni au ieşit joi în stradă în Guatemala pentru a cere demisia preşedintelui Alejandro Giammatei şi a procuroarei generale Maria Porras, după demiterea din funcţie a unui cunoscut magistrat anti-corupţie, relatează Reuters.

Organizatorii - lideri ai indigenilor, grupuri ale societăţii civile şi studenţeşti - au făcut apel în social media la proteste la nivel naţional în 20 de zone, cu blocarea traficului în intersecţii principale.

În capitala Ciudad de Guatemala protestatarii au purtat pancarte cu mesajul "Giammatei, demisia".

Protestele au început după ce procuroarea generală a Guatemalei l-a demis, săptămâna trecută, din funcţie pe Juan Francisco Sandoval, şeful Biroului procurorului special împotriva impunităţii (FECI), gest care a fost condamnat pe plan internaţional.

Sandoval, care a plecat la sfârşitul săptămânii trecute din ţară, a afirmat că a fost destituit după ce a încercat să ancheteze cazuri de corupţie având legătură cu şeful statului, care a negat acest lucru.

Manifestaţiile începute în weekend urmau să continue, joi, cu demonstraţii în faţa sediului procurorului general şi la sediul preşedinţiei, Palatul naţional.

Guvernul guatemalez s-a confruntat cu proteste şi în noiembrie, când un grup de manifestanţi au incendiat clădirea Congresului, pe fondul nemulţumirii legate de reducerea bugetului educaţiei şi sănătăţii pe 2021. Legislativul a retras legea bugetului câteva zile mai târziu.

AGERPRES