Producătorul de prezervative Aiisa, cunoscut pentru fața președintelui rus Vladimir Putin pe ambalaje, a câștigat o dispută cu autoritățile georgiene la Strasbourg pentru un caz de publicitate lipsită de etică.

Conducerea companiei a intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2018. Acesta a contestat o amendă de 500 lari georgieni (cca 160 dolari) impusă de o instanță georgiană, care considera că imaginile istorice și religioase de pe ambalajele prezervativelor încălcau principiile morale. Printre desenele produselor acestei companii există și imagini politice, inclusiv chipurile lui Vladimir Putin și Iosif Stalin.

CEDO a considerat că statul georgian a încălcat articolul 10 din Convenția privind drepturile omului, potrivit căruia „toată lumea are libertatea de exprimare”. „Acest drept implică libertatea unei persoane de a avea propriile opinii, de a primi și disemina informații sau idei fără interferențe din partea autorităților și indiferent de frontierele de stat”, se arată în document, trasnmite eurointegration.com.ua