La numai 6 săptămâni de la începerea activității Parchetului European (EPPO), condus de Laura Kövesi, s-au prelucrat deja peste 1000 de cazuri raportate de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, conform EPPO.

De asemenea, au fost deja confiscate bunuri în valoare de 7 milioane de euro.

De menționat că, recent, comisarul UE pentru Justiţie, Didier Reynders, a declarat în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema funcţionării Parchetului European (EPPO), că legislaţia statelor membre este în prezent evaluată şi că reprezentanţii Comisiei Europene „nu vor ezita să ia măsuri” dacă vor constata „obstacole de natură juridică” în legile naţionale.

„Ne vom asigura că EPPO va funcţiona bine şi că legislaţiile naţionale vor permite deplina funcţionare a EPPO. Evaluăm la ora actuală toate aceste legislaţii şi nu vom ezita să luăm măsuri dacă vom constata că există obstacole de natură juridică”, a afirmat comisarul european.

Reynders a mai precizat că se va face o evaluare împreună cu EPPO a legislaţiei de punere în aplicare a prevederilor europene şi de funcţionare a sistemului şi că se va decide ulterior dacă este nevoie să transmită vreunui stat membru să îşi schimbe legile.

Nu în ultimul rând, comisarul european a punctat că rolul EPPO va fi „de maximă importanţă” pentru a proteja bugetul Uniunii Europene în contextul lansării programului de redresare şi rezilienţă.

Parchetul European este un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR).