Cele mai abundente precipitaţii din ultimele decenii au provocat inundaţii masive în metropola Zhengzhou, din centrul Chinei. Cel puțin 12 peroane au murit, iar apele au inundat reţeaua de metrou, unde sute de persoane au rămas blocate.

Situaţia exactă a victimelor nu este clară încă. Presa de stat a vorbit iniţial despre un mort şi două persoane dispărute, iar CGTN, postul central de televiziune, a anunţat miercuri dimineaţă că 12 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor. 

Apele au inundat reţeaua de metrou, unde sute de persoane au rămas blocate în garnituri, dar şi în tuneluri, potrivit relatărilor martorilor şi imaginilor publicate pe reţelele de socializare. În imagini, apa le ajunge oamenilor până la umeri. Au fost mobilizate echipe de intervenţie.

În timpul operaţiunilor de evacuare, circa 600 de pacienţi cu afecţiuni grave au trebuit evacuaţi de la un spital din cadrul Universităţii Zhengzhou. Spitalul a rămas de asemenea fără alimentare cu electricitate.

„Astfel de precipitaţii se produc de obicei o dată la 100 de ani. Situaţia este sumbră”, se precizează într-un comunicat de presă publicat de centrul pentru controlul inundaţiilor din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, metropolă cu 9 milioane de locuitori, potrivit China Daily, preluat de digi24.ro.

Numeroase străzi din Zhengzhou au fost inundate. Automobile şi autobuze au rămas blocate. Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în numeroase zone. Traficul a fost paralizat, transportul cu metroul a devenit impracticabil, iar trenurile de mare viteză au fost suspendate. Aeroportul din Zhengzhou a suspendat toate zborurile înspre metropolă până miercuri la ora locală 12:00 p.m. (04:00 GMT), potrivit CGTN.

Ploile din Henan au fost aduse de taifunul In-Fa, care a provocat fenomene meteo severe şi în provinciile Zhejiang şi Fujian.

Provincia Henan a fost afectată de ploi abundente începând de săptămâna trecută. Nivelul apelor afluenţilor fluviilor Galben şi Hai a depăşit nivelurile de alertă. Potrivit CGTN, barajul Guojiaju din apropierea Zhengzhou s-a prăbuşit la ora locală 1:30 a.m.

Sunt preconizate în continuare ploi şi inundaţii. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în ultimele zile. Pagubele provocate culturilor agricole se ridică la milioane de yuani.

Furtuni puternice s-au înregistrat şi în sudul Chinei, unde un alt taifun, Cempaka, a atins uscatul în apropierea oraşului Yangjiang din provincia Guangdong, vântul atingând viteza de 110 kilometri pe oră.

În nordul Chinei, s-au produs de asemenea inundaţii în regiunea Mongolia Interioară.