Organizarea unui nou referendum pe tema independenţei Scoţiei este inevitabilă, afirmă surse guvernamentale britanice citate de cotidianul Financial Times.

“Organizarea unui nou referendum este inevitabilă, nu cred că suntem în poziţia de a-l opri”, a declarat un oficial guvernamental britanic, sub protecţia anonimatului, precizează Gândul.info.

“Dezbaterea va fi doar în privinţa datei organizării referendumului”, a confirmat, tot sub protecţia anonimatului, un oficial de la Downing Street.

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a semnalat joi că un nou referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie ar putea fi organizat la sfârşitul anului 2018, deşi şeful Guvernului britanic, Theresa May, a subliniat că un nou vot nu este necesar.

Conform oficialilor citaţi de FT, Guvernul Marii Britanii va încerca să amâne organizarea referendumului în Scoţia până după ieşirea din Uniunea Europeană.

Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie.

Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.