Rusia a denunţat 'ferm' joi pe lângă ambasadoarea Regatului Unit la Moscova 'acţiunile periculoase' ale unei nave britanice în largul Crimeii şi care - potrivit Moscovei - a făcut obiectul unor tiruri de avertisment pe motiv că intrase în apele teritoriale ruse, relatează AFP.

Deborah Bronnert, ambasadoarea Marii Britanii în Rusia, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat, condamnând în termeni vehemenţi 'acţiunile periculoase şi provocatoare ale navei britanice' HMS Defender din ajun.

Rusia afirmă că a tras focuri de avertisment în direcţia HMS Defender în Marea Neagră în largul Crimeii, pe care o consideră ca aparţinându-i de la anexarea peninsulei în 2014. Incidentul a fost dezminţit cu toate acestea de Londra.

'În cazul în care astfel de provocări se vor repeta, întreaga responsabilitate pentru eventualele consecinţe va reveni în totalitate părţii britanice', menţionează într-un comunicat MAE rus.

Potrivit Moscovei, distrugătorul britanic a ignorat avertismentele ruse şi de aceea a fost supus unor 'focuri de avertizare'. Un avion Su-24M a efectuat în special un 'bombardament preventiv de-a lungul rutei' navei.

'Nu s-a tras niciun foc avertizare spre HMS Defender' şi 'afirmaţia potrivit căreia au fost lansate bombe de-a lungul rutei sale' este falsă, a reacţionat Ministerul britanic al Apărării. Londra afirmă că nava efectua o 'traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene'.

Iritată de aceste dezminţiri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat miercuri seara pe o reţea de social media:' Londra şi-a pierdut manierele. Aş dori să-i sfătuiesc pe partenerii britanici: data viitoare când vreţi "să intraţi inofensiv" (în apele noastre teritoriale), nu uitaţi să bateţi la uşă!', potrivit mai multor media ruse, între care şi agenţia oficială de presă TASS.

Acest incident intervine cu câteva zile înainte de manevrele militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO, precum şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

De altfel, Rusia a cerut miercuri SUA şi aliaţilor lor, prin intermediul unei declaraţii a ambasadei sale la Washington, să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

AGERPRES