Ministerul britanic al Apărării a negat miercuri declaraţiile Ministerului Apărării din Rusia conform cărora distrugătorul HMS Defender al Marinei Regale britanice a pătruns în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră şi a fost somat să retragă de acolo cu focuri de avertisment şi bombe lansate în calea sa de forţele ruse, în timp ce Comandamentul Aerian Aliat al NATO a anunțat că avioanele britanice care execută misiune de poliție aeriană în România au interceptat avioane rusești care intrau în spațiul aerian controlat de România peste Marea Neagră.

Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa. Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, a transmis Ministerul Apărării de la Londra, într-un mesaj pe Twitter.

Londra a mai transmis că nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional, iar ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odessa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

Reacţia Londrei a venit după ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o navă rusească a tras focuri de avertisment şi un avion rusesc de bombardament SU-24 a lansat patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie în calea unui distrugător britanic care pătrunsese circa trei kilometri în apele teritoriale ruseşti, informează Agerpres.

Într-un comunicat separat, Comandamentul Aerian al NATO de la Ramstein a informat că avioanele de vânătoare Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice, care desfășoară în prezent misiunea NATO de poliție aeriană consolidată în România, au fost mobilizate ca răspuns la intrarea mai multor avioane de vânătoare rusești în spațiul aerian controlat de România deasupra Mării Negre.

“Mai multe avioane de vânătoare rusești SU-24 Fencer și SU-30 Flanker au fost urmărite la 22 iunie intrând în regiunea de informare a zborurilor din România, care este zona de spațiu aerian internațional controlată de România. Avioanele rusești nu au depus anterior planuri de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian”, a indicat sursa citată.

Acestea reprezintă primele incidente de securitate care au loc în zona Mării Negre după summitul aliat din 14 iunie, unde liderii NATO au reafirmat că Rusia reprezintă principala amenințare la adresa securității euro-atlantice și au reafirmat importanța strategică a Mării Negre.

Patru avioane de luptă britanice și 200 de militari asigură, începând din 29 aprilie, misiunile de poliție aeriană NATO în România și la Marea Neagră. Misiunea RAF reprezintă cea de a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017 și 2018, misiuni în cadrul cărora forțele britanice au interceptat mai multe avioane rusești.