Anunţul Comisiei Europeane vine după ce CureVac, o companie germană de biotehnologie, a anunţat că vaccinul său anti-COVID a avut o eficienţă de doar 47%, ratând astfel orbiectivul principal al studiului şi punând la îndoială o posibilă livrare a milioane de doze către UE, notează Reuters.

Vaccinurile Moderna fac parte dintr-un contract pentru 300 de milioane de doze, aprobat în februarie, din care jumătate a fost deja comandat de către blocul celor 27 de naţiuni.  

În plus, UE a comandat deja încă 160 de milioane de vaccinuri Moderna în cadrul unui contract iniţial de furnizare, semnat în noiembrie.

Comisia Europeană a precizat că al doilea contract cu Moderna a fost modificat pentru a permite achiziţionarea de vaccinuri adaptate la variantele de virus, cât şi de vaccinuri pentru uz pediatric şi rapeluri.

Exercitarea opţiunii face parte din strategia UE de a construi un stoc de vaccinuri pentru viitor, care să poată fi utilizat împotriva variantelor şi nu are legătură cu anunţul CureVac, a precizat o purtătoare a cuvânt a Comisiei.

Ca parte a planului său pentru aşa-numitele vaccinuri de nouă generaţie, UE a semnat în luna mai un contract cu Pfizer şi BioNTech, pentru a rezerva până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri până în 2023.

Sursa: Mediafax