Pentagonul se gândeşte la posibilitatea autorizării unor atacuri aeriene în Afganistan dacă părţi importante din ţară, precum capitala Kabul, vor ajunge sub controlul talibanilor, au declarat oficiali ai Administraţiei Biden pentru The New York Times, transmite The Hill.

Potrivit acestora, oficialii militari discută despre posibile modalităţi de răspuns la consecinţele retragerii trupelor americane din Afganistan, care ar trebui să se încheie în septembrie, transmite Monitorul Apărării.

Anterior, preşedintele Biden şi oficiali ai administraţiei sale au declarat că sprijinul aerian oferit de SUA se va încheia, de asemenea, cu excepţia atacurilor care vizează grupurile teroriste care ar putea afecta interesele americanilor.

Decizia despre posibilitatea autorizării unor atacuri aeriene după retragerea trupelor nu a fost luată încă, însă una dintre opţiunile americanilor este ca aeronavele sau dronele armate ale SUA să intervină în condiţii de criză majoră, precum pierderea controlului asupra capitalei Kabul.

Cu toate acestea, intervenţia SUA pentru a ajuta Kandaharul, al doilea cel mai mare oraş din Afganistan, are puţine şanse de realizare.

În zonele rurale, SUA nu vor oferi sprijin aerian forţelor afgane, multe dintre aceste zone aflându-se deja în controlul talibanilor.

Potrivit The New York Times, astfel de posibile atacuri aeriene ar trebui să fie aprobate de preşedintele Biden.

CIA caută o casă nouă

O altă preocupare a americanilor este modalitatea în care CIA va continua să strângă informaţii din Afganistan în urma retragerii trupelor americane.

CIA a fost esenţială în prezenţa americanilor în Afganistan, însă curând va pierde bazele din care lucrează în ţară. Astfel, oficialii SUA sunt pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte găsirea unor noi baze, în apropiere de Afganistan, din care ofiţerii CIA să îşi desfăşoare operaţiile.

Una dintre opţiunile CIA-ului este Pakistan. CIA a folosit o bază din Pakistan (Shamsi) pentru mai mulţi ani pentru a lansa atacuri cu drone împotriva militanţilor din vestul ţării, însă când relaţiile SUA-Pakistan s-au răcit, în 2011, ofiţerii CIA au fost nevoiţi să plece.

Un alt acord între cele două state ar implica impunerea unor restricţii din partea Pakistanului, care vrea, de exemplu, să controleze orice operaţie a CIA-ului desfăşurată de pe teritoriul său.

Diplomaţii americani se gândesc şi la posibilitatea deschiderii unor baze din fostele republici sovietice (Uzbekistan sau Republica Kârgâză), care erau folosite în trecut pentru războiul din Afganistan, însă sunt conştienţi că preşedintele Vladimir Putin se va opune acestei opţiuni şi va face presiuni în acest sens. Secretarul de Stat, Antony Blinken, a vorbit recent cu omologul său din Tadjikistan, însă nu se ştie dacă accesul la bazele din acest stat a fost unul dintre subiectele discutate.

Astfel, în ultimele săptămâni, William Burns, directorul CIA, a făcut o vizită neaşteptată în Pakistan pentru a-l întâlni pe şeful Armatei Pakistanului şi pe directorul Serviciilor de Informaţii. De asemenea, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut numeroase convorbiri cu şeful Armatei pakistaneze despre cum ar putea ţara vecină Afganistanului să ofere o mână de ajutor americanilor în viitoarele operaţii pe teritoriul afgan.

Cu toate acestea, opinia publică din Pakistan nu este de acord cu reintrarea americanilor pe teritoriul lor. Chiar ministrul Afacerilor de Externe al Pakistanului, Shah Mehmood Qureshi, le-a spus legislatorilor pakistanezi că guvernul nu va permite Armatei SUA să se reîntoarcă în bazele aeriene din ţară.

Pe termen scurt, Pentagonul foloseşte un portavion pentru a lansa aeronave de luptă în Afganistan şi a susţine, astfel, retragerea trupelor americane. Însă prezenţa portavionului nu poate fi o soluţie pe termen lung. De asemenea, SUA are drone MQ-9 Reaper în regiunea Golfului Persic, care pot fi folosite atât de Pentagon, cât şi de CIA pentru colectarea de informaţii şi pentru atacuri. Folosirea acestora ar implica nişte costuri mai mari întrucât dronele şi aeronavele ar trebui să zboare 9 ore pentru o misiune în Afganistan şi, implicit, ar necesita mai mult combustibil.