Premierul britanic Boris Johnson și președintele american Joe Biden vor semna joi, în marja summitului G7 de la Cornwall, o nouă Cartă a Atlanticului, la 80 ani distanță de când prim-ministrul Winston Churchill și președintele Franklin Delano Roosevelt au semnat prima Cartă a Atlanticului.

Împreună cu SUA vom elabora o nouă Cartă a Atlanticului, la 80 de ani după ce Churchill și Roosevelt au convenit asupra primei Carte a Atlanticului, în 1941“, a anunțat Boris Johnson, într-un articol de opinie care prefațează summit-urile G7 și NATO, scrie CALEAEUROPEANA.RO

Asemenea momentului din 1941, noua cartă anunțată de Johnson va fi semnată de un prim-ministru britanic conservator și de un președinte american democrat. 

Președintele Biden și cu mine vom semna o cartă care cuprinde știința, tehnologia și comerțul și, mai presus de toate, care subliniază angajamentul nostru comun față de NATO, care a fost indispensabilă pentru securitatea noastră timp de decenii”, a continuat el.

Carta Atlanticului a fost un document semnat de președintele SUA, F. D. Roosevelt, și de premierul britanic, W. Churchill, la 14 august 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declarația stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și proclama dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite de acest drept și a contribuit la consolidarea coaliției împotriva Germaniei naziste.

Șeful guvernului britanic a afirmat astfel că “a sosit momentul să risipim orice sentiment de tristețe și să arătăm cum NATO privește înainte, spre 2030, revigorându-și planurile și doctrinele, protejându-și aliații de pe flancul estic al Europei și protejându-ne cetățenii în noile domenii ale spațiului și spațiului cibernetic”.

Boris Johnson a reamintit că Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din Europa și că Regatul face mai mult pentru a garanta securitatea continentului nostru decât orice altă putere europeană.

Mesajul său dublează primul discurs al lui Joe Biden în Europa, susținut miercuri seară în fața membrilor forţelor aeriene americane de la baza Mildenhall din sud-estul Marii Britanii.

Afirmând că “Alianța Transatlantică va rămâne vitală – o sursă vitală de putere pentru Regatul Unit, Europa și Statele Unite“, Biden a spus că se va asigura că nu există niciun dubiu cu privire la faptul că Statele Unite se vor ridica în apărarea valorilor și intereselor sale și ale aliaților.

Liderii celor mai puternice democrații ale lumii se reunesc de vineri până duminică la summitul G7 din Marea Britanie, iar luni, cele 30 de state membre ale NATO se reunesc la Bruxelles pentru un summit crucial.

La summitul G7, Joe Biden și aliații democratici vor discuta despre angajamentul lor față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice, căutând să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații.

Summitul NATO din 14 iunie este, în egală măsură, o reuniune importantă pentru stabilirea căii de urmat privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, ca parte a procesului de reflecție NATO 2030, fiind de așteptat ca liderii Alianței Nord-Atlantice să convină elaborarea unui nou Concept Strategic care va consolida NATO drept unic forum de consultare politică transatlantică, care va întări postura militară a Alianței și care îi va oferi capacitate de proiecție globală pentru a gestiona ascensiunea Chinei și agresivitatea Rusiei.