Duma de Stat a adoptat în lectură finală proiectul de lege care interzice „egalarea obiectivelor și acțiunilor URSS și ale Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial”. Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul Legislativului din Rusia, potrivit Novaia Gazeta. 

Proiectul prevede și introducerea unui nou articol care interzice „negarea rolului decisiv al poporului sovietic asupra Germaniei naziste” în discursul public, pe internet și în mass-media. Interzice și negarea misiunii umanitare a URSS-ului în eliberarea țărilor europene.

Proiectul a fost introdus în camera inferioară a Parlamentului pe 5 mai la inițiativa șefei Comisiei pentru Cultură a Dumei de Stat, Elena Iampolskaia, prim-vicepreședintele Dumei de Stat, Aleksandr Jukov și senatorul Aleksei Pușkov.

Potrivit autorilor proiectului de lege, „are drept scop păstrarea memoriei apărătorilor Patriei, asigurarea protecției juridice a adevărului istoric și a semnificației faptei eroice a poporului în apărarea Patriei”.

Amintim că armata Uniunii Sovietice a alungat Germania nazistă din Europa de Est în timpul celui de-al Doilea Război Mondial folosind arme, vehicule, benzină și cizme americane.

“Înainte ca Statele Unite să intre în al doilea război mondial, și apoi pe toată durata conflagrației, America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: „El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul”, se arată într-o postare făcută de Ambasada SUA la București în preajma zilei de 9 mai 2021.