Un avion Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, a aterizat de urgență pe Aeroportul Național Minsk. Avionul a dat brusc un semnal de primejdie și a schimbat cursul. Aterizarea de urgență a fost cauzată de un semnal minier.

Avionul a fost verificat, bomba nu a fost găsită și toți pasagerii au mai fost verificați încă o dată. Canalul de telegram Nexta anunță că în avion se afla și redactorul canalului de telegram „Belarus Brain”, fost redactor NEXTA, jurnalistul Roman Protasevich. Acesta a fost reținut. Înainte de zbor, el a spus că a observat că este urmărit.

Tv Rain scrie că în Belarus, Protasevici și un alt creator al NEXTA, Stepan Putilo, sunt incluși pe lista teroriștilor. Aceștia ar putea fi pedepsiți cu moartea. În plus, a fost deschis un dosar penal împotriva lui Protasevici pentru organizarea dezordinilor în masă.

Canalul de telegram pro-guvernamental «Пул Первого» raportează că, la instrucțiunile președintelui țării Alexander Lukashenko, un avion de vânătoare a fost ridicat la cer pentru a însoți avionul, după ce a apărut mesajul despre alerta cu bombă. „Acum MiG-29 așteaptă finalizarea măsurilor de verificare necesare pentru a escorta avionul la granița cu Lituania”, se spune în postare.

Se presupune că alera cu bombă ar fi fost regizată doar pentru a provoca aterizarea avionului pe aeroportul din Minsk, dat fiind faptul că acolo se afla Protasevich, iar pentru asta a și fost ridicat avionul de vânătoare la comanda lui Lukashenko.

Menționăm că canalul de telegram NEXTA a apărut în anul 2017. În 2020, Platforma a transmis în regim live informații din timpul protestelor din Belarus. Canalul este urmărit de peste 1,2 mln oameni.

UPDATE: Conform Intel Air & Sea, MiG-ul-29 al Forţelor Aeriene din Belarus era înarmat cu rachete anti-aeriene şi putea lovi avionul civil Ryanair, dacă refuza să aterizeze. Este primul caz în istorie când o cursă civilă este deturnată de un guvern pentru a aresta un jurnalist ce a criticat un regim politic.