Uniunea Europeană (UE) declară că își va dubla eforturile pentru a pune capăt creșterii violenței dintre militarii israelieni și militanții palestinieni. Miniștrii UE de externe urmează să se întâlnească marți pentru un summit special și și-au exprimat „îngrijorarea extremă” cu privire la atacurile asupra mass-mediei în timpul luptelor, scrie Euronews, citat de b1.ro

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a spus că va colabora cu președintele Egiptului, Abdul Fattah el-Sisi și regele Abdullah al Iordaniei pentru a intermedia încetarea focului și discuții între Israel și palestinieni.

Macron a mai spus că va aborda bombardarea de către avioane de război israeliene a unei clădiri care adăpostea mijloace de informare în masă în Gaza când va vorbi în continuare cu prim-ministrul israelian.

Vorbind luni, purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atac.

"Distrugerea birourilor media este extrem de îngrijorătoare și siguranța jurnaliștilor este esențială", a spus Stano.

"Mass-media trebuie să poată lucra într-un mediu de libertate, astfel încât să poată raporta independent despre ceea ce se întâmplă și acest lucru este cu atât mai important într-o situație conflictuală, unde raportarea obiectivă și imparțială este crucială."

Reuniunea de marți este de a căuta „cât de bine poate contribui UE la detensionare, oprirea escaladării și stoparea violenței în curs”, a adăugat Stano.

Cel puțin 198 de palestinieni, inclusiv 58 de copii, și opt israelieni au murit în timpul escaladării de opt zile din Orientul Mijlociu.

De la începutul violenței, UE a cerut reținere și a condamnat atacurile asupra populațiilor civile.Mare atenție! Ministrul Sănătății a făcut anunțul despre vaccinarea copiilor

Șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au cerut amândoi civililor să obțină cea mai bună protecție posibilă.

Criticii pro-palestinieni ai politicii UE insistă că blocul a fost mult prea îngăduitor atunci când vine vorba de impunerea de sancțiuni asupra Israelului.

Peter Stano a declarat că problema nu a apărut încă înainte de ședința de marți și a reiterat recunoașterea de către UE a dreptului Israelului de a se apăra cu o utilizare „proporțională” a violenței.

Politica UE față de Orientul Mijlociu va necesita unanimitatea celor 27 de state membre.