Rusia își bazează poziția juridică pe afirmația că rebelii separatiști din Donbas au găsit armele, care fie au fost abandonate de armata ucraineană, fie de cea sovietică.

„Ideea” a fost enunțată în timpul audierilor în procesul de la Haga, de către unul dintre reprezentanții Federației Ruse, șeful Departamentului pentru noi provocări și amenințări al MAE rus, Ilia Rogacev.

„Principala sursă de arme, pe mâinile insurgenților (terminologia reprezentantului rus a fost păstrată) – o reprezintă stocurile sovietice care se aflau pe teritoriul Ucrainei. Mare parte din aceste stocuri au fost abandonate în minele din Donbas și găsite de insurgenți”, a spus el.

„În plus, mare parte a fost lăsată în urma de armata ucraineană aflată în fugă”, a adăugat diplomatul rus.

Rogacev nu a comentat probele prezentate de partea ucraineană privind utilizarea de catre separatistii prorusi a unor arme avansate, existente numai în serviciul armatei ruse.

Trebuie precizat ca singurul depozit de armament sovietic din Donbas este situat în Bahmut (fost Artemovsk). În 2014, militanții proruși au au încercat să captureze depozitul în cauza din Artemovsk, dar au întâmpinat o puternică rezistență și nu au renunțat.

-------------Amintim că tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au ajuns luni la cea mai înaltă instanţă ONU, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), care se ocupă de disputele între state şi unde judecătorii încep audierea cererii Kievului de a ordona Moscovei să pună capăt întregii susţineri pentru separatiştii proruşi, relatează Reuters.

Ucraina a sesizat CIJ în luna ianuarie, acuzând Moscova de încălcarea convenţiilor ONU privind lupta împotriva terorismului şi antidiscriminare prin susţinerea oferită grupărilor separatiste din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde luptele s-au soldat în ultimii trei ani cu circa 10.000 de morţi.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi trimis trupe sau echipamentele militare în estul Ucrainei şi, potrivit aşteptărilor, va respinge jurisdicţia instanţei.

sursa: Paginaderusia