Șefii diplomațiilor UE și SUA, Josep Borrell și Antony Blinken, au discutat marți, la Londra, despre viitorul summit dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, care va avea loc în luna iunie, la Bruxelles, și va oferi un impuls pentru relația transatlantică, informează Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și secretarul de stat al SUA au avut o întrevedere bilaterală în marja reuniunii miniștrilor de externe din țările G7, găzduită de Marea Britanie, prima astfel de întâlnire în persoană din 2019 încoace. Reuniunea pregătește cadrul summitului liderilor G7 din 11-13 iunie, care va avea loc în Regatul Unit, și care va preceda summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie și un summit UE-SUA.

Viitorul Summit UE-SUA de la Bruxelles din iunie va oferi un nou impuls în relația UE-SUA“, au transmis cei doi înalți oficiali, confirmând astfel pregătirile anunțate după inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite de organizare, în aceeași perioadă, a unui summit al Alianței Nord-Atlantice și a unui summit între Uniunea Europeană și SUA.

Borrell și Blinken au abordat ultimele evoluții în discuțiile în curs privind Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA) – acordul nuclear iranian – în vederea unei posibile reveniri a Statelor Unite la JCPOA și cum să asigura implementarea completă și eficientă a JCPOA.

De asemenea, au discutat despre relațiile cu Rusia, având în vedere recenta acumulare militară a Rusiei în Crimeea anexată ilegal și la granița cu Ucraina, starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, acțiunile Rusiei împotriva statelor membre ale UE și sancțiunile împotriva cetățenilor UE.

Înaltul Reprezentant Borrell și secretarul Blinken au discutat, de asemenea, despre situația din Afganistan în lumina deciziilor politice recente ale SUA, precum și despre relațiile cu China. 

Josep Borrell și Antony Blinken au avut prima lor întrevedere bilaterală la 24 martie, cu ocazia vizitei lui Blinken la Bruxelles pentru o ministerială NATO și pentru întâlniri cu liderii instituțiilor UE. Atunci, șefii diplomațiilor europeană și americană au agreat implicarea Statelor Unite în proiectele de apărare ale Uniunii Europene și relansarea dialogului strategic privind  provocarea generată de concurența globală cu China.

O zi mai târziu, președintele american Joe Biden a fost întâmpinat virtual, în premieră, la summitul Consiliului European, desfășurat în regim de videoconferință, unde liderul de la Casa Albă și liderii celor 27 de state membre din Uniunea Europeană au discutat despre relansarea alianței transatlantice și gestionarea provocărilor comune, de la schimbări climatice și comerț global la presiunile autoritariste ale Rusiei și Chinei asupra rezilienței democrației.

De altfel, președintele american Joe Biden și-a fixat ca prioritate restabilirea încrederii cu aliații europeni și readucerea alianței transatlantice în prim-planul politicii externe a Washingtonului, atât prin interacțiunile sale cu liderii europeni, cât și prin discursurile de politică externă susținute deja, inclusiv pe scena virtuală a Conferinței de Securitate de la München.

În acest sens, membrii influenți ai administrației sale în materie de politică externă și de securitate – secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin – au efectuat deja vizite în Europa, șeful diplomației SUA călătorind de două ori la NATO, iar șeful Pentagonului efectuând vizite la Berlin, NATO și Londra, pentru consultări cu aliații privind retragerea din Afganistan, combaterea comportamentului agresiv al Rusiei, abordarea ascensiunii Chinei, precum și decizia de menținere și suplimentare a forțelor militare americane din Germania.

sursa:caleaeuropeana.ro